Този дебат не го намирам за уместен. Това заяви пред журналисти президентът Георги Първанов по повод идеята за провеждане на референдум за новите на туски език.

Президентът каза, че подозира, че чрез този дебат е "скроен голям капан за премиера". Първанов заяви, че тази етап гледа позитивно относно консултациите за приемане на затворници от Гуатанамо. Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова посетиха националната АГ болница „Майчин дом".

Първанов припомни, че много пъти се е изказвал по темата за новините на турски език. По думите му неговата позиция е ясна и може само да e за аргументация. Първанов не коментира повече актуални политически теми. С думите: „Ето тук стават значими неща", имайки предвид видяната от него апаратура в „Майчин дом".

Държавният глава коментира, че можем да бъде удовлетворени, защото виждаме една отдавна очаквана апаратура. Георги Първанов заяви, че идеята „Българската Коледа" да сложи акцент върху ранната диагностика е дошла по време на русенската дискусия, свързана с децата в неравностойно положение. На въпрос дали икономическата криза по някакъв начин ще се отрази върху средствата, които ще се събере тази година инициативата „Българската Коледа", Георги Първанов отговори: „Много се надявам, че икономическата криза няма да бъде криза на солидарността."

Първанов изрази надежда, че ще има масово участие в кампанията. По думите на президента обществото не може да си спести от ангажиментите си към децата в неравностойно положение. Президентът апелира, въпреки кризата, хората да участват в кампанията.

Георги Първанов разгледа новата апаратура, предоставена на Клиниката за рискова бременността и Националната генетична лаборатория. Тя бе закупена със средства от „Българската Коледа" от миналата година и чрез нея могат да се установяват над 20 редки болести за минути, коментираха специалисти от АГ-"Майчин дом".

Източник: БГНЕС