В последните часове вече имаме и втората оставка на посланика ни в САЩ и днес или утре ще бъдат издадени указите за освобождаването на посланиците ни в САЩ и Турция. Това заяви президентът Георги Първанов по време на срещата му с председателя на НС Цецка Цачева, към която изненадващо се включи и премиерът Бойко Борисов.

Поводът бе да се ускори подписването на указите за данъчните закони, което да ускори и приемането на Бюджет 2010.

Президентът заяви също, че в България имаме правителство, което се ползва с голяма парламентарна и избирателна подкрепа, и затова не би си позволил да налага вето на Бюджет 2010, тъй като в условия на криза, това би звучало почти еретично. От днешната среща има един важен сигнал, че институциите у нас работят в синхрон и разбирателство, заяви след срещата на тримата първи в държавата, премиерът Бойко Борисов. Той добави, че са се обединили с президента Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева около идеята да се направи кампания за декларирано съгласие, за даряване на органи, във връзка с проблема с трансплантациите у нас.

Всеки дарен орган спасява един човешки живот, напомни Борисов. Президентът е поискал сериозни гаранции, и както се разбра, е получил такива, че младите семейства ще запазят придобивките си за облекчение при покупката на имот, с поправките в закона. Младите семейства и социално слабите не трябва да плащат цената за изход от кризата, допълни той.

Първанов се застъпи и за премахване на ДДС при адвокатската защита, но не за да лобира в полза на адвокатите, а за да се създадат по- облекчени условия за техните клиенти. той ще подпише съответния закон за да не спъва законодателния процес, но успоредно с това, ще се обърне и към Конституционния съд, за да се реши веднъж завинаги този въпрос. Президентът Първанов е поставил и темата за правата на хората с увреждания и както и промените в закона за интеграцията на хората с увреждания. Той смята за несправедливо отпадането на интеграционната добавка и замяната й със социална помощ, както и въвеждането на подоходен критерий.

Първанов призова за свикване и на Консултативния съвет за нацоионална сигурност във връзка с реформата в съдебната власт. Президента е категоричен, че трябва да се направи голяма кампания във връзка с трансплантациите и декларираното съгласие за даряване на органи, тъй като досега, склонните да пристъпят към този акт са твърде малко у нас. Той изрази също надежда, че оттук нататък срещите между него, премиера и председателя на парламента ще бъдат регулярни.

Удовлетворена съм от проведената среща, подчерта в изявлението си председателят на парламента Цецка Цачева. Тя обяви, че утре може да започне на второ четене обсъждането на Бюджет 2010 г.

Източник: БГНЕС