За първи път след близо 10 години Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще обсъжда доклад за напредъка на България в съдебната реформа и спазването на човешките права. Това съобщи председателят на Комисията по мониторинг на ПАСЕ Серхий Холовати.

Днес той ще се срещне с представители на НС, правителство, с главния прокурор и шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд.

В зависимост от неговия доклад е възможно за страната ни отново да бъде възобновен механизмът за наблюдение на ПАСЕ.

В момента България подлежи на т.нар. постмониторингов диалог, което е прецедент за страна-членка на ЕС, посочи Холовати пред БНР.

Постмониторинговият период за България от Съвета на Европа започва през 2000 г., когато е прекратено наблюдението на Съвета на Европа над страната ни. Той е придружен от 9 препоръки. През 2000 г. на този диалог е подложена и Румъния, но за нея процедурата вече е приключена и тя не е обект на постмониторингово наблюдение.

Препоръките на Съвета на Европа, които България все още не е изпълнила, засягат изборното законодателство и провеждането на избори, поправки в Конституцията и други, сред които и законът за радиото и телевизията.

ПАСЕ наблюдава държави, чиято демокрация се разминава с важни принципи на 47-членната организация. Парадоксалното е, че досега никоя страна не е била приемана в ЕС, ако преди това не е преминала мониторинга на Съвета на Европа. Не е имало също така случай някой член на ЕС да бъде подлаган на наблюдение от ПАСЕ.

ПАСЕ осъществява постмониторингов диалог с Македония, Турция и България.

Под наблюдение се намират Албания, Армения, Босна, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия и Черна гора.

Източник: Utre.bg