Политолози смятат, че правителството на Бойко Борисов е изпаднало в опасен парадокс. Високият рейтинг на кабинета се запазва, но в условия на силна обществена враждебност най-вече заради реформите в здравеопазването и пенсионната реформа, отчетоха от Българската асоциация за политически науки, Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" и Фондация „Фридрих Еберт", съобщава БНР.

Намерението и действията на правителството като цяло трябва да бъдат поощрени. Това заяви Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания, съорганизатор заедно с фондация "Фридрих Еберт" на политически дебат на тема "Година на изпитания - ще се справи ли правителството на ГЕРБ?", допълва бТВ.

В процесите, свързани с борбата срещу организираната престъпност, е необходимо активното участие на обществото, добави той. Тези действия трябва да доведат до пълно изчистване на "авгиевите обори", да се "бръкне по-дълбоко зад фасадната показност" и един път завинаги да се приключи с този проблем, смята Карасимеонов.

За да се усвоят европейските фондове, трябва да се извърши трайна реформа в държавната администрация, добави той. Реформите в здравеопазването, науката и образованието поставят на изпитание държавническия подход, смята Карасимионов.

В момента 60 на сто от хората искат силен лидер, за разлика отпреди 10 години, когато този процент е бил 35. Това според анализатора показва тенденции по-скоро на "демократура", а не на демокрация.

Типична слабост на управлението е импровизацията, непредсказуемостта и слабото взаимодействие между отделните участници във властта. Последното остава впечатление на прекомерна концентрация на власт, коментира Карасимеонов.

Като ахилесова пета и крайно вредно за управлението на държавата в момента той определи безкрайно слабата, по думите му, опозиция.

"Самото правителство е на кръстопът и аз се надявам, че то ще използва историческия шанс", заяви Георги Карасимеонов.

Според проф. Петър-Емил Митев от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски", кризата, реформите и борбата с организираната престъпност са трите основни изпитания пред настоящото правителство. Други критерии за успешност ще бъдат и изпитанията, свързани "с междубалканската, външнополитическата и енергийната политика". Засега видим резултат има само в борбата с престъпността, смята Митев.

Според него правителството е ориентирано към рейтингов тип решения. Като доказателство за подобна тактика и стратегия той посочи показността на полицейските акции.