Полицаи, военни, служители в затворите и данъчни ще се съберат на протест пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Към първоначално обявения протест на полицаите се присъединиха и представители на други професии, след като стана ясно, че държавните служители сами ще плащат осигуровките си.

Най-рано на площада пред Народния театър "Иван Вазов" в София ще излязат данъчните. По предварителна информация очаква се на протеста да дойдат над 5 000 души, включително пенсионери и майки.

Към протеста на МВР-служителите ще се включат и румънските им колеги. Те искат по-високи заплати, качествена техника и редовно заплащане на извънредния труд. Военни и полицаи не приемат идеята да се намалят от 20 на шест обезщетенията им при напускане на системата на МВР, каза председателят на Националния полицейски синдикат Емил Рашев.

Самият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов също ще дойде на протеста.

"Няма министър на вътрешните работи, който да не иска полицаите му да взимат по-добри пари и няма министър на вътрешните работи, който да не иска полицаите му да работят в по-добри условия. Днес възможностите на държавата са тези. Не бихме могли да си го позволим", заяви министър Цветанов.

Пред военнослужещи в Пловдив министърът на отбраната Аню Ангелов увери: "Никога никой не е говорил за намаляване на заплатите!"

Бойци от Военноморските сили ще се съберат пред щаба на флота във Варна. В знак на протест те ще пият вода и ще пушат цигари. Военните в Шумен също ще излязат на протест.

Източник/Снимка: БНР