Сегашният премиер би могъл да се кандидатира за президент. Това прогнозира в интервю за PRO.BG кметът на Благоевград, бивш президентски съветник и бивш вицепремиер, Костадин Паскалев.

Смятам, че в крайна сметка това е възможно политическо решение. Но все пак нека да припомним, че подобна ситуация имаше и през 2001 година, когато се очакваше, че Симеон Сакскобургготски ще се кандидатира за президент. Ще видим сега дали Борисов ще предпочете правителството или да се кандидатира за президент, коментира бившият президентски съветник.

Според Паскалев правителствените рокади и политиката на сегашния кабинет са хаотични и не вещаят нищо добро. „Позициите на правителството траят по не повече от 72 часа. Това, според мен, е текучество на идеи. По-скоро няма ясна визия за това какво точно трябва да се случи в държавата", категоричен е кметът на Благоевград. Освен това Паскалев е силно разтревожен от болничната реформа, въпреки че в Благоевградско болници няма да бъдат закривани.

"Министърът на здравеопазването твърди, че няма да се закриват общински болници, но де факто с всички действия се прави точно това", смята градоначалникът. От позицията си на бивш вицепремиер Паскалев не е оптимист и за строителството на магистралите и останалите инфраструктурни проекти на кабинета Борисов.

"Последните най-успешни търгове бяха тогава, когато аз бях вицепремиер през 2002 година. Моето притеснение е, че няма последователност, а лашкане в държавата, няма идея какво да се случи". Кметът на Благоевград смята, че в България е необходима и лява, и дясна алтернатива. А от президента Георги Първанов очаква създаване на движение с леви интелектуалци.

„Онова, което предстои да се случи, е в лявото пространство да се заформи алтернатива. Що се отнася до Дончева - тя следва метода на пианото в публичното пространство.

Натискането на един клавиш и оставянето на звука да отзвучи във времето не е най-доброто, което може да се случи", допълни Костадин Паскалев. Той обаче е категоричен в едно - най-важното в политиката е да спазваш обещанията, които даваш на хората.

Източник: БГНЕС