Веднага след като предаде поста си като кмет на столицата, премиерът Борисов отиде на новото си работно място в Министерския съвет за първото редовно правителствено заседание, съобщава bTV.

Основната тема на първото заседание на кабинета са мерки за оптимизиране на бюджета на министерствата с идеята да се спестят средства в условията на криза. На влизане в Министерски съвет Цветан Цветанов, новият министър на вътрешните работи, заяви, че старото решение на кабинета "Станишев", с което бяха намалени с 15% заплатите на министри и шефове на агенции е било популистко и затова ще бъде отменено.

Плановете са икономиите да се реализират в същия или по-голям размер от по-малкия брой администрации - например, сега максималният брой на заместник-министрите ще бъде трима, а до момента имаше министри с по пет - шест заместници.

Някои от другите министри също споделиха идеите си за икономии. Новият министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, че може да реализира около 5% икономии от съкращения. В същото време обаче, тя каза, че училищата вече ще получават 100% от делегираните си бюджети, а не 90% както е досега.

Новият външен министър Румяна Желева обяви, че ще прецени едно по едно назначенията на дипломати, които направи предишния кабинет в края на мандата си с цел да се разграничат политическите лица от професионалистите.

Източник: bTV