Плащането на вноски е типична кредитна сделка и може да се отдели от застрахователната, като се поеме от друг. Това заяви Стоян Проданов, зам. председател на СД и изпълнителен директор на Бул Инс по въпроса за готвената забрана на разсроченото плащане на Гражданска отговорност.

Според него е по-добре е някой друг да се занимава с кредитирането отделно, а може да възникнат и комбинирани продукти.

Очевидно крайните клиенти нямат готовност да възприемат края на практиката с разсрочването на плащанията, но сега или в бъдеще Гражданската отговорност ще започне да се плаща еднократно, каза той.

В отговор на въпроса за влиянието на пътищата върху ПТП-тата, Проданов каза, че броят на жертвите по пътищата зависи от три фактора - от поведението на шофьорите, от състоянието на автомобилния парк (който с годините се подобрява) и от състоянието на пътищата. За да се промени коренно ситуацията и да има по-малко жертви, то следва да се подобрят и трите. Последният фактор обаче е най-скъпо струващ.

Стоян Проданов бе сред участниците в панела „Общо застраховане" на специализирания финансов форум „Шумът на парите" 2011. Организатори на събитието са Profit.bg и Thousand smiles.

Според него България е начело в ЕС по брой на жертви спрямо броя моторни превозни средства.

И докато застрахователите могат да повлияят върху поведението на шофьорите и състоянието на автомобилите, то състоянието на пътищата не е в техните правомощия.

В момента обаче държавата има възможност да подобри този трети фактор и това, в даден момент да се отрази положително върху черната статистика.„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.