Неизготвена все още експертиза бави разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев. Това са съобщили източници в прокуратурата. Експертизата беше назначена преди близо два месеца и трябва да установи дали няколко документа представляват класифицирана информация.

На 3 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския имунитет на Станишев, за да бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна.

Тогава от прокуратурата официално съобщиха, че Станишев ще бъде разследван за това, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка относно "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

Съвсем скоро се очаква и приключването на разследването срещу бившите министри на Валери Цветанов и Николай Цонев.

До края на седмицата ще приключи предявяването на материалите срещу бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина, добавят източниците от прокуратурата Разследването срещу нея вече приключи и се очаква до седмица то да бъде внесено с обвинителен акт в съда.

Срещу Мургина има четири обвинения. Сред тях - за попълнена данъчна декларация с невярно съдържание и за принуда. Обвинителите смятат, че тя е оказвала натиск над служител на данъчната администрация, който бил принуден да напусне.

Мургина е обвинена и за престъпления, които е вършела, докато била на ръководния пост. Според прокуратурата, тя е наредила на подчинените си да третират фирмите на неин близък по по-особен начин. Прокуратурата е разпитала над 40 свидетели, сред тях има данъчни служители. Производството срещу Мургина започна преди близо година.

Източник: БТА