Бившият български премиер Сергей Станишев направи първа копка за втория старт на АЕЦ "Белене" на 3 септември 2008 г. Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде отменен. Това пише в днешния си брой "Файненшъл таймс Дойчланд", като се позовава на неназован източник от енергийния сектор.

Според източника "проектът, в който германската компания RWE има дял от 49%, ще бъде прекратен". Българското правителство ще съобщи това следващата седмица. Необходимите 4 млрд. евро за проекта не са били успешно осигурени, пише още изданието. Информацията за това решение идва ден след първата официална среща на новия министър-председател Бойко Борисов с германската компания RWE в София.

Разговорите са били принципни и опознавателни, не се е навлизало в проблематиката на ядрения проект и ще се подготви нова среща с участие на експерти, коментираха в четвъртък от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след срещата на главния изпълнителен директор на RWE Юрген Гросман с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков .

Борисов и министрите му са заявили пред ръководителя на немската компания, че ще излязат с ясно становище, след като се запознаят с подписаните договори и бъде направен правен анализ на заложените в тях неустойки, както и след оценка за рентабилността на проекта. От RWE отново са посочили условията, при които биха подписали основния договор за включването си във втората българска АЕЦ. Най-важното им изискване е структурирането на финансирането на проекта, както и яснота по актуализацията на договора с руснаците.

Спирането на проекта ще бъде тежък удар срещу втората по големина германска енергийна компания, която вече получа забрана от холандски съд да участва в единствената холандска ядрена централа. Българското правителство съобщи още през май, че финансирането на централата в Белене ще бъде проблематично. България поиска кредити от Русия, Франция и Германия, които участват в проекта. Главен изпълнител на проекта е руската компания Атомстройекспорт, а подизпълнител е френско-германският консорциум Арева/Сименс, отговарящ главно за системите за сигурност.

Източник/Снимка: БГНЕС