България планира да построи три автомагистрали през следващите четири години, за да прекрати географската си изолация и да съживи свиващата се икономика, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в интервю за Ройтерс.

Новото десноцентристко правителство наследи занемарена инфраструктура заради години на корупция, политически спорове и лошо управление, отбелязва агенцията. Брюксел вече замрази финансова помощ от стотици милиони заради опасения, свързани с корупцията и неефективната съдебна система.

"България е наричана най-корумпираната държава в ЕС. Тя високомерно отказваше да вземе каквито и да било мерки. Докато не се направят тези промени, няма да има никакви фондове от ЕС", посочва българският министър пред Ройтерс.

Плевнелиев изтъква, че мерките за подобряване на прозрачността и блокиране на политическата намеса в обществените доставки ще осигурят финансова помощ от 900 млн. евро за изграждане около 200 км автомагистрали по три маршрута до 2013 г.

Източник: БТА