Върху мен се оказва политически натиск, в резултат на което аз ще си подам оставката, заяви Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

"Доверие в мен няма", призна Тодорова и изтъкна това като аргумент за напускането си. Тя помоли да бъде освободена от поста, който заема. "Не съм съгласна с унищожаването на съсловните организации и не ми е все едно дали лекарите ще имат глас или ще бъдат натикани в ъгъла", подчерта тя. Румяна Тодорова изтъкна, че при срещата си с премиера не е защитавала поста си.

"Премиерът ми каза - върни се и си работи работата", обясни тя. Тодорова се оплака, че няколко пъти е свиван бюджетът на касата. "Тежко и горко на онзи директор, който ще подписва договори за милиони", коментира Тодорова. "Касата заговори за национална здравна карта, а министърът замлъкна", отбеляза тя.

Тодорова се определя като "неудобна" и заяви, че не може да участва с екип, който разбива касата. "Структурата на касата и нейното управление са вече политически и не се ръководят от нуждите и исканията на обществото". Тодорова запита какви са причините да не се приеме отчета на касата за 2008 година. „Лъчезар Иванов казва, че има финансови нарушения - къде са?", пита тя.

Съсловните здравни организации предупреждават, че догодина медицинската помощ ще бъде по-труднодостъпна. Очаква се направленията да намалеят с 50 хил. за всеки специалист, клиничните пътеки с 336 хил. Според Цветан Райчинов, председател на БЛС смята, причината да няма Национален рамков договор е, че е имало политическо вето.

Съсловните организации смятат, че с приемането на промени в Закона за здравното осигуряване, възможността да се подпише НРД става нулева. „С новия закон НЗОК се превръща в една чисто държавна институция", отбелязва той с аргумента, че участието на съсловните организации се ограничава. Минимум с 20% ще се намалят прогнозните месечни лимити на болниците.

Настоящото ръководство на БЛС припомни, че здравният министър и бивш председател на съюза Божидар Нанев е поел поста обещавайки, че ще остане един от тях. Освен това той, заедно с председателя на Парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов е поел ангажимент за сключване на НРД.

За част от тези проблеми съсловните организации обвиняват макроикономическите стремежи на финансовия министър Симеон Дянков. Райчинов съобщи, че държавата дължи 941 млн. лв. на касата за здравните вноски на децата, пенсионерите и социално слабите. Намалението на бюджета на касата на 708 млн. лв. за следващата година ще причини дефицит от най-малко 200 млн. лв.

Източник: БГНЕС