11 министри от кабинета на Бойко Борисов нямат право да заемат постовете си и са нелегитимни заради длъжностна несъвместимост и конфликт на интереси. Това заяви на специален брифинг Яне Янев, лидер на РЗС.

Преди два дни те са внесли в деловодството на НС сигнал до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента, където е описан юридическия казус. Депутатите настояват за проверка и при определени условия те призовават премиера да предприеме съответни действия, ако сигналът се потвърди.

В сигнала става въпрос за длъжностна несъвместимост за по-голямата част от членовете на кабинета, където само 4-ма от тях - социалният министър Тотю Младенов, военният Николай Младенов, правосъдният Маргарита Попова и спортният Свилен Нейков са без длъжностна несъвместимост.

Въпреки написаните от 11-те министри декларации, че спрямо тях не са налице обстоятелства за несъвместимост, посочените от тях данни не са верни, твърдят от РЗС. Нещо повече - след като от партията са им поставили официално този въпрос, пише в сигнала, някои от министрите са започнали действия по освобождаването си от ръководни постове в съответните търговски дружества, в които се твърди, че участват и което е по същество самопризнание за сочения проблем.

Става въпрос за вицепремиера Симеон Дянков и Румяна Желева и членовете на кабинета Плевнелиев и Караджова. Според независимия депутат те не са знаели или са се направили на незнаещи, че при хипотеза на невярно декларирана длъжностната несъвместимост не подлежи на отстраняване.

Депутатите очакват Бойко Борисов до 27 януари, ако установи, че изнесените от тях факти се потвърждават, премиерът да внесе нов състав на МС, като в него могат да бъдат включени част от посочените министри, които вече са си решили проблема. Според Яне Янев този гаф е по-голям, отколкото гафа с Румяна Желева.

Според независимия депутат Атанас Семов, тъй като посочените от тях министри са в длъжностна несъвместимост, следва, че и подписаните от тях актове са незаконни. Това от своя страна може да дестабилизира самата държава.

Източник: БГНЕС