С днешно решение на правителството съкратихме 1,156 млрд. от нелихвените разходи в бюджета за 2009 година, което е 46% от дефицита до сега, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

За да не се съкращава потреблението тези пари са спестени от капиталовите разходи, каза Дянков. Министърът на финансите показа графика на Ройтерс, според която доверието на инвеститорите към България се е увеличило с 1,5% от изборите насам, заради обещаната строга финансова политика на правителството.

Според финансовия министър, освен съкращаване на разходите от днес главния фокус на Министерство на финансите, ще е върху увеличаване на приходната част. Той обяви, че с близо с 2 пъти и половина са паднали приходите от акцизи и данъци от горива и е възложил задача на районните дирекции на НАП да предлагат начини за по-голяма събираемост. Дянков смята, че в момента се укриват данъци и от други направления, като текстил, зеленчуци, алкохол и цигари, но организирането на събираемостта от тях тепърва предстои.

Засега финансовия министър, гласува доверие на ръководството на НАП, тъй като българските данъчни са на второ място по събираемост на ДДС в Европа. Според него, съкращението на разходите с 15 % във всяко министерство, след вече направените 10-процентни съкращения от предишното правителство, са максималният праг, който може да се заложи.

Финансист номер 1 потвърди, че няма да бъдат засегнати парите за образование, а в МВР може да се наложат дори и допълнителни плащания, тъй като бюджетът им, е преизпълнен на 101 %. Той очаква пикът на кризата в България да настъпи в края на годината. Утре той има среща с представители на Европейския съюз, за да преговаря за отблокиране на спрените фондове, с които смята да покрие част от финансите за следващата година.

Дянков потвърди и, че в министерство се разглеждат варианти за търсене на допълнителен финансов ресурс чрез заем от външни институции или емитиране на еврооблигации. Засега обаче няма окончателно решение по въпроса.

До края на седмицата правителството ще прецени дали да прави промени с ръководството на Агенция „Митници".

Източник/Снимка: БГНЕС