Ние не сме имали още разговор да стана министър на финансите в новото правителство, каза Симеон Дянков, финансов експерт на ПП ГЕРБ пред БНТ.

Ще имаме още година, година и половина от кризата, които ни очакват, каза Симеон Дянков. Бойко Борисов работи денонощно и до края на седмицата ще стане ясно какво ще бъде правителството, уточни експертът. Той не коментира други имена от бъдещото правителство, защото участвал само във финансовия екип.

В бюджета има дефицит и до средата на юли ще бъде на годишна основа и ще вървим надолу. Но следващото правителство може да направи много и ние сме готови за това, каза Дянков и добави: Опасявам се, че може да заварим по-лошо положение, защото от април правителството не публикува състоянието на дефицита. Такъв е случаят с невръщането на ДДС, където ще излязат допълнително 700 млн. лв.

"От финансова гледна точка ни се остава лошо наследство особено в състояние на икономическа криза", посочи Дянков. Намаляване на заплати не бива да има, може би замразяване, но това няма да е първата стъпка, защото трябва да видим и истинската ситуация. Може много бързо да се съкрати МИС, може да се съкрати и част от бюрокрацията на МО, но и в министерствата, които работят с европейските фондове като МОСВ, на регионалното развитие, които трябва да се реорганизират, за да се спестят не само пари, но и да се работи по-ефективно, подчерта експертът.

Дянков допълни, че трябва да има и по-сериозна координация между митниците и данъчните служби. Когато питам кой е направил така, че митниците да не се свържат с данъците всички казват Румен Петков, аз не знаех първоначално кой е той, но после разбрах.

През 2007 г. България е загубила от това 1.25 млрд. лв., но тогава беше по-добра икономическата конюнктура, така че сега това са около 800 млн. лв. годишно, посочи Дянков. Аз съм работил в около 90 държави по света като специалист от Световна банка и мога да кажа, че в тези държави акцизите влизат в бюджета на държавите, така че ще можем да го направим и в България, категоричен е финансистът. Ние влизаме в трудната част на кризата, но се отварят и големи възможности. В следващите година, година и половина ние може да докажем на ЕС, че можем да работим добре и да използваме парите така, както трябва, а не да потъват някъде, уточни Дянков.

В петък 3 юли министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е подписал 4 договора в Енергийния холдинг, което връзва бъдещото правителство в следващите 4 години. Където съм работил, а съм работил в много страни, никъде 3 месеца преди избори не се подписват никакви договори, които да обвързват следващото правителство особено във време на криза, подчерта експертът. Ще бъде трудно, но имаме познанията и ще се оправим, посочи Дянков.

Метла няма да има, защото ни трябват способните хора и например в МФ има много добри специалисти, които се справят много добре с данъците, например. По повод на избора на Иван Искров предсрочно за управител на БНБ за втори мандат Дянков каза, че този избор е бил незаконен и това не бива да се допуска. Той каза, че има добри специалисти в България в този сектор, но не посочи кого има предвид. По този начин Дянков не отрече, че Искров ще бъде сменен.

Според Дянков номер 1 въпрос, върху който трябва да се фокусират е да не се допуска увеличаване на безработицата, защото след това е трудно възстановяването. За целта е необходимо да се намали осигурителната тежест и до в рамките на месец, месец и половина. Другото, което веднага трябва да се направи е реформа в митниците, което ще подпомогне финансирането и развитието на селското стопанство.

Специалистите от МВФ първо трябва да се поканят и да се направи съвместен анализ на състоянието на стараната. Това още не са пари, а след 4-6 месеца да се реши какво да се прави. Правителството е изяло от началото на годината на 9 млрд. лв. от излишъка и това ще затрудни съставянето на Бюджет 2010, който ще е най-трудният бюджет, заключи Симеон Дянков.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС