Повече от два часа и половина продължи вчера изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева от европейските депутати. Не липсваха и напрегнати моменти. Днес ще стане ясно дали Желева ще бъде избрана за европейски комисар, като последната дума ще има Жозе Мануел Барозу.

Изслушването на Желева в Европейския парламент беше изцяло засенчено от бизнес делата й от близкото минало. Имала ли е до средата на 2009-та година фирмени дялове и ако да, било ли е това в синхрон с поста й на евродепутат и защо според мнозина декларацията й за финансови интереси се различава от реалността

Интервюто

Като „бурно" обяви интервюто й АФП. Става дума за кога и дали Желева, бивш евродепутат, се е освободила от своята собственост в и е напуснала управлението на консултантската компания „Глоубъл Консулт". Според нейната автобиография, Желева е управлявала компанията през периода 2001 - 2003 г. и отново през периода 2006 - 2007 г.

Но Антония Първанова, български евродепутат-либерал, обвини Желева в това, че тя не казва истината. Първанова заяви, че е виждала български официални документи, показващи, че Желева е управлявала компанията до 9 юни 2009 г. Всеки необявен финансов интерес поставя Желева в нарушение на правилата на Европейския парламент и Европейската комисия.

Желева се отбраняваше яростно. „Това са неоснователни обвинения, които произлизат от моя колега Антония Първанова, която е изпратила писмо до Европейската комисия", каза тя. „Има папка с всичките необходими документи. Всичко може да се провери и да се установи, че е в съответствие с българското законодателство", добави тя.

Независимо от това, кое е истина, Желева навреди на себе си, като не адресира въпроса директно. Тя не спомена за обвиненията в своята уводна реч и избягна няколко директни въпроса, коментира Юропиън войс.

В последствие, тя категорично отрече, че все още е собственик на компанията, принудена да направи това от представителя на Зелените Джудит Саргентини, рядък случай на евродепутат, който настоява за отговор по време на тези изслушвания.

Дори и без обвиненията и контраобвиненията, Желева би изпитала трудности по тематиката. В случай че бъде одобрена, Желева ще заеме поста еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризите. Тя даваше неясни и несвързани отговори, които често бяха прекъсвани поради липсата на време, отбелязва изданието.

Реакциите

„Няма да обявяваме нашата позиция" за Желева, каза евродепутат Ева Джоли, председател на комисията за развитието на ЕП, която изслуша българския външен министър.

Чарлз Гьоренс, представител на Европейските либерали, каза, че Парламентът е призовал председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и юридическата служба на ЕП да разследва допълнително финансовите интереси на Желева. „Барозу трябва да каже... дали ще остави Желева на поста", каза той.

Решаващата препоръка на ЕП няма да стане известна до началото на следващата седмица, когато ще са изслушани всичките 26 кандидати за еврокомисари.

„Фактът, че Барозу бе помолен да се произнесе по декларацията за интереси на Желева, е „друг начин да се каже, че ние не сме доволни от нейния отговор"", каза още Гьоренс.

Източник: Utre.bg