Червените да си обновят хардуера и софтуера, но да не говорят като Бойко Борисов - иначе победата ще е на Генерала. Такъв съвет дал на соцдепутатите вчера социологът Живко Георгиев на започналия вчера в Боровец червен семинар, пише в. Труд.

На семинара депутатите от БСП и партийното ръководство обсъждат без вратовръзки живота си в опозиция. В зимния курорт в ранната есен се събраха соцлидерът Сергей Станишев, бившите му министри, евродепутатите Илияна Йотова и Ивайло Калфин и редови червени депутати.

Георгиев разказа пред журналисти, че посъветвал социалистите да намерят адекватен начин да опонират на ревизията, която ГЕРБ прави на управлението. Откровените лъжи трябвало задължително да бъдат опровергавани. Ако се налага, можело и да се стига до съд за клевета. Мълчанието на БСП оставяло впечатление за гузност.

Социологът допусна, че в момента се прави опит да бъде дискредитиран политическият елит на БСП. Целта е ГЕРБ да остане без опозиция, смята Георгиев. "Лекарска тайна" остана рецептата за справяне с проблемите. От БСП трябва да са активни, но не дребнави и злостни, "издаде" един от лековете Георгиев. БСП трябвало хем да не е безлична опозиция, хем да не е креслива, а принципна и идейна. Иначе избирателите им нямало да одобрят.

Червеният елит пък трябвало да слезе при симпатизантите си, посъветвал още Георгиев. И да се отърве от стигмата, с която е дамгосан, допълнил той. Проблемът пред БСП бил да е готова за властта, ако внезапно й се отвори парашутът. Междувременно бившият МВР шеф Михаил Миков, сега - депутат от левицата, се извини на медиите.

Ден по-рано пред БНТ Миков обяви: "Има много добра медийна среда, някои медии са легнали като палаши (вид куче - бел. ред.)пред управляващите." Вчера той уточни, че не тръгнал на война с медиите, а бил неправилно разбран. Миков нямал предвид всички журналисти, а някои малки регионални медии. Той обаче не пожела да уточни кои. "На предстоящия конгрес на БСП очаквам Сергей Станишев откровено да си признае личните грешки при управлението на партията и държавата." Това пък е споделил бившият министър на културата, сега депутат Стефан Данаилов на градски соцпленум в Пловдив в петък вечерта.

Данаилов обявил медийната кампания на БСП като негативна, а клипът с брадвата - "просташки" и "тъп". Той препоръчал на социалистите под тепетата да се замислят защо от 20 г. не са печелили изборите в града. Стефан Данаилов ги разкритикувал и за това, че са част от управлението на Пловдив, което не решавало проблемите на общината.

Снимка: БГНЕС