Единият от братята Йорданови, по популярни, като Юзеирови, от поповското село Славяново, стои в основата на новосформиращата се партия ОТОМАН. Това е абревиатура, означаваща "Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък".

Абревиатурата, обаче би могла да се свърже с Османската империя, също позната и като Отоманска империя, Турска империя или просто Турция (справка Уикипедия).

На въпрос дали абревиатурата има препратка към османизма Юзеир Юзеиров отговори: „Може ли да ми кажете как ще звучи абревиатурата на Военно-гранична зона". Той настоя да говорим за това, че партията се създава заради толерантността. В учредителната декларация на ОТОМАН се казва „Нашата главна цел е чрез утвърждаване на толерантността, отговорността и морала като добродетели в обществото, да се гарантира личната свобода на гражданите, да се установи политическа и икономическа стабилност в страната, която да доведе до просперитет на отделната личност, етносите и нацията като цяло". „Обществото в България е достатъчно толерантно.

Толерантност няма в политиците" - каза Юзеиров и допълни: „Ние никога не сме живели и никога няма да живеем в разпри или в раздор с което и да било малцинство в Република България. Недейте да бъркате, както казват някои хора, боя с демокрацията." Юзеиров сподели още, че когато в парламента, политиците започнат да разговарят и да се държат, като комшиите в провинцията - бай Йордан и бай Осман, тогава, може би Държавата ще тръгне напред.

„Те двамата, седейки на оградата, която разделя двата имота, си казват: „Абе майната им на политиците, дай да идем да пием по една ракия" - уточни той. Според него в политически елити, има много хора, „на които от устата им тече мед, а в сърцата са кисели, като кактус." Относно повдигнатите обвинения срещу него той отговори, че чакат прокурора да се произнесе дали ще има обвинителен акт или няма да има. „Но това е най-малкия проблем. Мен ме притесняват доста хора, които се оплакват, че съм ги бил заплашвал.

Ходя по разни районни да попълвам разни декларации, че съм заплашвал този и онзи. Аз казвам, че репресивната система работи нищо, че сме 2010 г. Държавна сигурност държи всичко в ръцете си. Далеч съм от мисълта, че ще пуснат блажния кокал лесно" - завърши Юзеиров.

Източник: БГНЕС