Постиженията и успехите на българската външна политика да станат извор на самочувствие на българите в 50 милионното европейско семейство пожела външният министър Румяна Желева пред отворените врати на ресорното си министерство.

Сред приоритети си тя изброи възстановяването на достъпа до еврофондовете, ускоряването на подготовката за Шенген, развитието на евроатлантическите и добросъседските отношения на Балканите и в Черноморския регион. България ще помага за евроинтеграцията на Западните Балкани и ще съблюдава своя интерес, както и правата на нашите сънародници там, посочи Желева. Добросъседските отношения ще бъдат включени в развитието на транспортния и енергиен сектор, допълни тя.

Желева ще изисква от задграничните ни мисии да привличат инвестиции в България, с което ще се засили участието ни в Глобалната икономика. Приоритет на министерство е и сътрудничеството с българите в чужбина, както и изграждането на Център за кризисни ситуации, който да се занимава с проблеми на българи в чужбина.

Желева обяви оптимизиране на мрежата от външни мисии, но не потвърди това да свързано със съкращения на дипломатите ни. В екипа си тя е избрала дипломати от кариерата: Марин Райков, Милен Люцканов и Красимир Костов. Началник на политическия кабинет на МВнР е Димитър Кюмюрджиев, който е работил в Трансперанси интернешънъл. Желева запазва като говорителна МВнР Драговест Горанов.

Източник/Снимка: БГНЕС