Седем са основните политики на правителството на ГЕРБ и 157 са конкретните цели, които всяко ведомство от кабинета Борисов трябва да постигне. Това заяви след редовното заседание на правителството вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Първата политика е реформа и модернизация в държавната администрация. Реформите ще бъдат на всички нива, каза вицепремиерът Дянков. Необходима е реформа в здравеопазването, в областта вътрешен ред и сигурност, където съдебната система е често критикувана, поясни той. Реформата в образованието ще бъде продължена. Ще има и реформа в енергетиката, каза Дянков.

Втората програма е ограничаване на корупцията и спиране на изтичането на държавните ресурси, каза Симеон Дянков. Ще има прозрачност при изразходване на държавния бюджет, фискалния резерв, държавните търговски дружества. Не може да намираме половин млн. лева дефицит в Национална компания "Железопътна инфраструктура", явно не са си вършили работата. Ще бъде засилен следприватизационният контрол, поясни финансовият министър.

Третата политика е икономическа и финансова обоснованост и целесъобразност на управленските решения. Не може да ползваме по този начин обществени средства - да се окаже, че имало по-добър проект или този проект не е целесъобразен, допълни Дянков. Днес с постановление на МС са разширили броя на одиторите в министерството на околната среда и водите, даде за пример той.

Оптимизация на бюджетните разходи е четвъртата политика на правителството на ГЕРБ. По време на криза и след това е важно да кажем кои са приоритетите и къде ще бъдат насочени приходите - дали здравеопазване, образование, екология, поясни Симеон Дянков. Адекватност на обществения пазар е петата политика на правителството. Целта е да бъдем по-конкурентноспособни на европейския пазар. Да знаем в кои сектори, за кои инвестиции да насочим вниманието си. В зелените инвестиции има какво да се прави, България може да бъде водеща в региона и в световен мащаб по тези показатели, допълни Дянков.

Шестата политика е интегриран подход на решения, мерки и действия. Когато правим стратегия в една област, да знаем как тя влияе и каква е връзката между различните политики, например между регионална политика и екология. Важно е да има интегриран подход, каза Дянков. Последната политика е откритост, прозрачност и диалогичност. Финансовият министър ще има среща днес с Асоциацията на търговските банки. Той ще разговаря с представителите на банковия сектор за възможностите за намаляване на лихвите по заемите.

Има два фактора за намаляване на лихвите, каза Дянков. Единият е намаляване на политическия риск, другия е намаляване на финансово-икономическия риск. В момента България е с най-ниско рисков фактор в сравнение с държавите, с които имаме подобни икономики, каза Дянков.

Външният финансов ресурс на банките става по-евтин. При нисък индекс след около 3 месеца изчакване банките могат да се възползват от тези благоприятни условия, допълни Дянков.

"Нямам опасения. Спя спокойно", каза Симеон Дянков като отрече да е разкрил класифицирана информация, обявявайки за тайното решение на правителството на Сергей Станишев фискалния резерв да бъде разпределен в няколко търговски банки. Финансовият министър има право да разсекрети информация, която е от обществено значение, каза Дянков. Тези решения са взимани и в 80 други държави, но където е имало подобно споразумение, то е било прозрачно. Виждам се със синдикатите всяка седмица, имаме разговори. С премиера сме казали, че ако здравеопазването бъде реформирано, ще бъде осигурен финансовият ресурс от 600 млн. лева, каза вицепремиерът Симеон Дянков в отговор на въпрос защо е обещал 600 млн. лева за здравеопазване, а проектобюджета за 2010 г. в този сектор има намаление с над 800 млн. лева.

Оптимизацията в Митниците ще бъде над 15%, но на два пъти. С решение на МС днес се намалява щата на агенция "Митници" със 104 души, а до края на декември, когато ще излязат резултатите от тестовете, ще бъдат освободени още служители. Около 600 души ще бъдат освободени, ще си удържим думата, каза Дянков.

Стотици милиони лева ще бъдат преведени за неползвани отпуски. Точната цифра за всички министерства ще бъде предоставена на предстоящото заседание на министрите от кабинета идната седмица, допълни Симеон Дянков.

Източник: БГНЕС