Ще гласуват ли брокерите и за какво? Това е въпросът, а ето и отговорите:

Христо Дженев, брокер, Интеркапитал Маркетс

Ще гласувам за прагматичност, предприемчивост и единственият път за развитие на икономиката. Надявам се, че най-после ще дойде новото време за българското общество.

Петър Василев, портфолио мениджър, Алфа Асет Мениджмънт

За съжаление все още повечето избиратели избират кандидатите си по нерационални причини. Все още се гласува по етнически, родови, възрастови, сантиментални причини или просто, защото еди кой си кандидат е по-симпатичен.

Затова и повечето партии никак не си дават зор да обясняват какво ще променят, какво ще подобрят и как ще гарантират, че няма да се издънят, а по-скоро залагат на твърдението, че "без нас ще е още по-зле".

Тъй като обаче не искам да гласувам просто за "по-малкото зло", аз ще се въздържа. За пореден път.

Васил Василев, инвестиционен мениджър, Карол Финанс

В неделя ще гласувам за осигуряването на политическа и макроикономическа стабилност. Смятам, че политическата наследственост, поне отчасти, ще гарантира икономическата стабилност на страната през трудните месеци, които ни предстоя до края на следващата година.

Продължаването на курса на действие и на преговорите, водени с МВФ и ЕК ще намали политическия риск, който пречи на чуждестранните, а и на местните инвеститори да осъществяват инвестиционните си намерения.

Иван Бачовски, портфолио мениджър, МКБ Юнионбанк

С наближаването на парламентарните избори, страстите се развихрят все повече, относно това, коя партия, какво предлага (обещава) и какво реално е изпълнила досега.

Ако погледнем по-тясно към родния капиталов пазар ще видим, че единствено в платформите на Синята Коалиция, НДСВ и ГЕРБ има заложена някаква стратегия за развитието му. Аз бих гласувал за партия, която е наясно с реалното икономическо положение в страната (което все повече заприличва на тотална криза) и предлага конкретни и бързи мерки за излизане от тази криза.

Бюджетният дефицит е вече факт и когато приходната част очевидно издиша, незабавната актуализация и орязването на разходите е абсолютно необходима. Намаляването на осигуровките с подходящ процент би оставило повече ликвидност в бизнеса и би му помогнало да преодолее по-леко последиците от кризата.

Около 800 млн. лв. е цената на 5% по-ниски осигуровки, които биха били компенсирани от запазените от бизнеса работни места, а след преодоляването на моментното положение и от изсветляването на заплащането в частния сектор (аналогично на плоския данък). В такъв смисъл не бих гласувал за популистки платформи, обещаващи заплати кратни на 1 000, пенсии „на кило" и почивки на морето. Тези лозунги от миналото, очевидно са насочени към електорат, който свързва думата „борса" единствено с „трудова" и „зеленчукова".

Бих гласувал за политика, гарантираща връщане на доверието на европейските институции в нашата страна (успешно усвояване на еврофондовете), реална борба с корупцията, тотално реформиране на съдебната (а последващо и на изборната) система и завършване на реформите в образованието и здравеопазването.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Смятам, че всеки трябва да упражни правото си на глас, за да има бъдещият парламент истинска представителност. Въпреки, че през всяка една кампания се наслушваме на обещания, които са далеч от реалните възможности на страната и управлението, а са дълбоко в сферата на мечтите и пожеланията и дори откровените измислици, трябва да сме съпричастни с развитието на страната си и да гласуваме.

Бих гласувал за формация, която изповядва идеи близки до моите усещания, с ясни цели и по-важно със смислен план за постигането им.

Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж

Без никакво съмнение ще гласувам на парламентарните избори в неделя. Мисля, че това е право, което всеки мислещ българин трябва да упражни. Не е сериозно да твърдиш, че гласът ти няма значение, както за съжаление прави не малка част от активното население в страната. Не е логично да работиш, да плащаш данъци и осигуровки и да не ти пука, какво се случва с тях.

Ще гласувам за дясно-центристко правителство, което ще има много по-голям кредит на доверие, както в страната, така и в чуждите инвеститори и партньори, а в условията на криза мисля, че доверието е ключов фактор. То е много необходимо от гледна точка на усвояването на еврофондовете и провеждането на крайно необходими и на практика стопирани реформи в съдебната система, здравеопазването, държавната администрация и др. Ще гласувам за намаляване на ролята на държавата, за по-малки и по-ефективни държавни разходи, за повече публичност при харченето на държавни пари и т.н.

Освен това ми се струва, че в България е на път да се утвърди някаква фалшива форма на демокрация, което се доказва и от последните анализи на независими външни наблюдатели. Най-малкото, в една демокрация е нормално да се редуват ляво, дясно и център, а у нас се стига дотам, че някой ти обяснява, че трябва да остане вечно на власт, за да има стабилност, приемственост, предвидимост и т.н.

Къде е демокрацията тук? Като икономист също ми е непонятно, как примерно приватизацията е на път отново да стане лоша дума у нас, а уж за необходимостта от нея имахме обществен консенсус.

Изразените мнения са лични и по никакъв начин не ангажират институцията, за която работят участниците в материала!