Парламентарните групи на ГЕРБ и Синята коалиция подписаха меморандум за съгласие за структурна и финансова реформа в сферата на здравеопазването.

С документът депутатите от двете групи заявяват общата си воля в рамките на 2010 г. да се осигурят допълнително не по-малко от 60 млн.лв. в бюджета за 2010 г. за достъп на онкоболните до качествена медицинска помощ. Те се ангажират да гарантират финансовата и организационната реформа на хемодиализна помощ, като осигурят допълнително не по-малко от 10 млн. за нова апаратура в бюджета в МЗ за бюджета за следващата година.

Депутатите се ангажират да осигурят увеличаване на финансирането за спешна медицинска помощ с не по-малко от 30 млн. лв., както и да осигурят гарантирано увеличение на финансирането за дейности в болничната помощ с не по-малко от 350 млн. лв. Депутатите са категорични в желанието и да премахнат ограниченията в достъпа до медицинска помощ наложени от предишното управление.

Документът е подписан и от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и от финансовия министър Симеон Дянков. Здравният министър подчерта, че меморандума помага за създаването на качествено нови условия за пациентите. От следващата година болничните заведения ще преминат на делегирани бюджети, които ще се определят на база на преминалият през тях брой пациенти през тази година.

Не всички болници ще се възползват от това обясни още Нанев. Ще има и редуциране на броя на болничните заведения.

Източник: БГНЕС