Гръцката дългова криза се отразява в най-голяма степен на България измежду страните от ЕС и ще забави възстановяването й, тъй като инвеститорите "продават сега, а задават въпроси след това," казва Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на KBC Securities България, в интервю за Bloomberg по време на форума „Шумът на парите", организиран от Profit.bg.

"Един факт поставя България в по-лоша позиция в сравнение с останалите страни от ЕС и това е, че около 28% от банковия сектор в страната се контролира от гръцки банки," казва Скарлатов. "Ако последва влошаване на ситуацията в Гърция, вероятно това ще се отрази на банките и оттам ще последва и влошаване на сентимента на капиталовите пазари."

Съседна Гърция намали пенсиите и заплатите и увеличи данъците, за да получи спешно помощни средства от ЕС и да избегне дефолт по задълженията си. Министрите от Еврозоната и Международния валутен фонд постигнаха споразумение на 2 май за отпускането на 110 млрд. евро помощни средства на Гърция. Страната пък пое ангажимент да въведе мерки за икономически ограничения.

Основният индекс на българския фондов пазар SOFIX губи 8.6% от началото на годината, след понижение от 80% през 2008 г., след като световната финансова криза доведе до отлив на инвеститори от развиващите се пазари. Индексът отчете ръст от 37% през 2009 г.

"Българският фондов пазар се движи от сентимента и нищо не се е променило от фундаментална гледна точка в компаниите или в страната," казва Скарлатов. "Всъщност износът нараства. Основните опасения са около неизвестния изход на европейската криза и за по-сигурно инвеститорите продават сега и задават въпроси по-късно."

Българското правителство може да спре спада на местния пазар като предложи за продажба държавни миноритарни дялове в компании за комунални услуги, привличайки чуждестранни инвеститори и увеличавайки ликвидността, според Скарлатов. Правителството планира да предложи за продажба миноритарни дялове в седем електроразпределителни дружества контролирани от E.ON AG, CEZ AS и EVN AG.

"България ще влезе в полезрението на чужди инвеститори, ако дяловете в електроразпределителните дружества бъдат предложени на борсата," според Скарлатов. "Тези инвеститори след това ще увеличат портфейла си от български компании."

Брокерското подразделение KBC Securities NV на втората най-голяма белгийска компания за финансови услуги KBC Group NV, отваря своя български офис през 2008 г., разчитайки на потенциала за растеж в страната.

"Вярваме, че пазарът в страната може да расте в период поне от 5-10 години, тъй като българите развиват усет за разнообразни финансови инструменти и увеличават инвестициите си в акции и договорни фондове," казва Скарлатов. "Ние залагаме на това."

Българите инвестират 1.1% от спестяванията си в акции и договорни фондове, в сравнение средно с 30% подобни инвестиции в ЕС, добавя той.

Форумът "Шумът на парите" се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

Станете наш почитател във Facebook