През следващата сряда ще се обсъжда бюджетът за 2010 година, съобщи пред журналисти днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Дейността и управлението на около 300 търговски дружества, където държавата е мажоритарен собственик, ще бъдат анализирани от министрите, които са им принципали.

Това поиска днес премиерът Бойко Борисов, каза Дянков. Много от тези фирми вече нямат пари заради неразумно харчене в началото на годината и планиране на разходите. Тези фирми имат управителни и надзорни съвети, които не са си гледали работата, посочи министърът и даде пример с ВМЗ "Сопот", които дължат 100 млн. лв.

Ако директорите не са си свършили работата, от тях ще се търси отговорност, включително и съдебна, и те ще бъдат освободени.

Дефицитът в държавния бюджет от началото на годината до края на септември е 540 млн. лв. Дефицитът за септември е 62.3 млн. лв., който е най-малкият месечен дефицит от февруари насам и девет пъти по-малък от юлския. Дефицитът през август беше 95 млн. лв., каза министърът и изрази надежда от октомври да има излишък на месечна база.

Най-голямо харчене е имало през юли, допълни Дянков. Засега не се налага да се съкращават с още 10 процента разходите на различните държавни ведомства. Положението на държавата може да се подобри с повишаването на приходите, посочи министърът.

Още вчера са отпуснати пари за дефицити в областта на здравеопазването - например за психиатрични дейности. Не можем да си позволим допълнително свиване на разходите, дори трябва да дадем на определени места, за да си спестим социални проблеми, отбеляза Дянков.

На 15 октомври ще се знае дали има повече събрани пари от акцизите. В края на октомври, ноември и декември ще има повече приходи в тази част, посочи Симеон Дянков.

Източник: БТА