В момента има по-малко държавност, особено в социалната сфера, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на конференция посветена на социализма на 21 век, равносметката на прехода и перспективата на левицата в България.

Липсва цялостна визия накъде да върви страната в по средносрочен план, отбеляза Станишев. Досега тази криза не носи цялостно преосмисляне на модела и това не може да бъде приемливо за левицата, отбеляза бившият премиер.

Той изтъкна, че тепърва започва дискусията в България, каква трябва да бъде нашата визия в ЕС и какво да очакваме за нас. В България цялата дискусия се свързва с еврофондовете, където ще има още проблеми при усвояването поради слаб административен капацитет и политически чистки, допълни Станишев. Той за пореден път изтъкна, че България трябва да успее, за да сформира, предложи и отстои свои виждания по всички въпроси на ЕС.

Станишев подчерта, че левицата се нуждае от нови идеи и от своя визия за развитието на България, като е важно, идеите заложени в програмата на партията, да намерят конкретен израз в нейните политики. Огромна част от българите са разочаровани от българския преход, отбеляза още Станишев.

Според него преходът на нашата страна се характеризира с особено много дефекти, много остра социална несправедливост, чувство за безнаказаност и влияние на сенчестия бизнес върху държавата. Философията на прехода според него е, колкото по-малко държавност, толкова по-добре.

Източник: БГНЕС