От БСП няма да подкрепят промените в кабинета, причинени от един от най-големите провали - този на кандидатурата на Румяна Желева, която е личен избор на премиера и негова лична отговорност. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

Според него Борисов би трябвало да поиска първо смяната на финансовия министър Симеон Дянков, предложил бюджета за тази година и идеолог на основните проблемни реформи. Премиерът е трябвало да освободи и здравния министър Божидар Нанев заради авантюрата със закриването на общински болници. Станишев припомни, че причината за тяхното тежко положение са 350 млн. лева по-малко в бюджета за здравеопазването за тази година. Станишев каза също, че обслужването на тези болници коства около 50 млн. лева и няма да реши проблема.

Трябва да напусне поста си, каза Станишев, и министърът на околната среда и водите Нона Караджова заради т.нар. „скрити писма". Това, което видяхме в неделя с участието на Борисов (съвместния брифинг на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Нона Караджова в МОСВ) е кризисен PR, тъй като сме изправени пред реалната опасност от спиране на средствата по най-големите оперативни програми - тази за околната среда, добави Станишев.

Според него цялата тази драма за „скритите писма" е като „турски сериал" и е лъжа. Като пример за бездействието и некомпетентността на сегашното управление през първите му шест месеца Сергей Станишев посочи АМ „Тракия" и завода за отпадъците в София, за които не са пуснати фишове до Европейската комисия, което е първата стъпка за финансирането им с европари.

„Вървим от резил към резил", заяви Атанас Костадинов, председател на Съвета по околна среда и климатични промени на Националния съвет на БСП, който даде допълнителни разяснения за т.нар. „скрити писма от предишното правителство".

Той обърна внимание на някой оценки от писмото на Дирк Анер от януари тази година. Анер твърди в него, каза Костадинов, че през третото и четвъртото тримесечие на 2009 година успеха от постигнатото е незначителен, а прогнозите мрачни.

Според Сергей Станишев нещата около проекта на АЕЦ „Белене" са зациклили, няма ясна перспектива и загубата на време може да се окаже фатална. Той каза също, че България може да пропусне шанса си за осигуряване на своята енергийна независимост и нищо чудно проектът, който досега е със сериозно българско участие, да се окаже чужд.

Източник: БГНЕС