Бюджетът за 2010 г. залага основа за реално обедняване на българите, изключителна несигурност по отношение на работните места и политика, която поставя под въпрос оцеляването на няколко изключително важни за обществото социални сектори. Това каза председателят на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на Коалиция на България Сергей Станишев на среща с представители на синдикатите.

Срещата бе в парламента, а тема на разговора бе проектът за бюджет за следващата година. От Коалиция за България присъстват народните представители Мая Манолова, Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Пламен Орешарски, Драгомир Стойнев и Румен Петков.

Това, което е залегнало в проекта, като увеличаване на разходите за пенсиите, по същество в огромната си част се дължи на увеличението, направено в предишния мандат от 1 юли, посочи Станишев. По думите му от секторните политики най-сериозно е притеснението, свързано със здравеопазването, образованието и науката.

Един бюджет по време на криза би трябвало да има няколко основни функции - на първо място как да смекчи минаването през кризата за повечето граждани, на второ - да създаде условия за антикризисна политика и на трето - да отчете, че кризата ще има своя финал, каза Станишев. Той допълни, че България трябва да търси своите механизми за конкурентоспособност след края на кризата.

Източник: БТА