Държавата се управлява от екрана на телевизора с копчето на мобилния телефон, заяви Сергей Станишев, днес след първото заседание на новоизбраното Изпълнително бюро на БСП, в оценка за първите 100 дни на правителствотo.

Най-голямата лъжа е темата за ограбената държава, поясни той, с опровержението, че предишното правителство е оставило два пъти по-голям фискален резерв, отколкото самото то е наследило.

Сергей Станишев изрази съмнението, дали като се говори за управление на ГЕРБ не трябва да се каже, управление на ГЕРБ и Атака с плаващата подкрепа на Синята коалиция и РЗС.

Той определи 100-те дни на правителството, като 100 дни говорене на лъжи, масово, всеки ден. Противно на обещаното от ГЕРБ няма актуализация на бюджета за 2009 г., вероятно ще има споразумение с МВФ, няма да има намаляване на осигурителната тежест с 5 % и няма да има диференцирана ставка по ДДС по лекарствата, обещани за бюджет 2010 г.. Според Станишев правителството не се справя с първото си по-сериозно изпитание, във връзка със свинския грип, а възмездието и ревизията за предишното управление, всъщност целяло толеранс от време, и алиби за несвършената работа.

Особен акцент постави предишният премиер върху орязания бюджет в здравеопазването за 2010 г., който ще бъде с 450 млн. лв. по-малко, отколкото през тази година. Същото важело и за срива в социалната сфера, тъй като бюджета за следваща година на социалното министерство е орязан с 1/3, а планираната безработица - два пъти по-висока, в сравнение с бюджет 2009 г. Бюджет 2010 г. ще бъде бюджет на обедняването, безработицата и социалната несигурност, изтъкна Станишев. Въпреки обещанията на финансовия министър Дянков, че бюджета за следващата година ще бъде балансиран, за Станишев той е със заложен дефицит. Корнелия Нинова,говорител на БСП заяви, че 100 -те дни на правителството са дни на противоречиво говорене и дни на противоречиви послания. Тя даде за пример идеите за увеличаване на пенсионната възраст, както и за повишаване на акциза на горивата, от които управляващите са се отказали впоследствие.

Тя обърна внимание и на факта, че „трети месец управляващите не си бяха публикували декларациите за конфликт на интереси, някои от министрите са ги декларирали, но срещу това не се предприема нищо", подчерта Нинова. На въпрос, в коя банка са били депозирани част от средствата на фискалния резерв, Станишев не отговори конкретно. Той поясни, че предишното правителство не е допуснало у нас да се стигне до фалити на банки и загуба на спестявания по време на финансовата криза.

Действията на изпълнителната власт тогава са били в пряко взаимодействие с БНБ и не са се реализирали авантюристични идеи. Относно някои факти около фискалния резерв, съобщени от министър Дянков, Станишев запита, има ли право министърът да разгласява информации от закрити заседания на правителството и е редно да се провери дали това не е класифицирана информация.

Източник: БГНЕС