Очертава се доста рестриктивен бюджет за следващата година. Ще има вероятно и замразяване на доходите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на специална среща на депутати от Коалиция за България, с ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".

Според Станишев една антикризисна политика не може да се свързва само с набелязване на макроикономически мерки. Той подчерта, че по някакъв начин българската държава трябва да гарантира оцеляването на българските предприятия, както и на всички, които са в реалния сектор на икономиката.

Според него с увеличаването на безработицата, трябва да има ясна програма на правителството, свързана с преквалификацията, с временната заетост и други. Според него правителството има закъснение от гладна точка на ефективната прагматична работа в тези сфери.

Станишев отбеляза, че не би трябвало кризата да се отрази на хората с най-ниски доходи и е наложително да има компенсиращи мерки в бюджет 2010. Идеите на Коалиция за България са да се помисли за увеличаване на минималната работна заплата или да се възстанови необлагаемият минимум за най-ниските доходи.

От своя страна от Коалиция за България са подготвили вече своите законодателни инициативи, за преодоляване последствията от кризата. Срещата продължава с присъствието на лидера на БСП.

Източник: БГНЕС