Изберете евродепутати, които да ви отстояват интересите. Така се обърна към студентите от УНСС премиерът Сергей Станишев. Днес той посети Университета за национално и световна стопанство заедно с вицепрезидента на Европейската комисия Марго Валстрьом.

Запитан от студентите дали техният глас може да промени нещо в Европа, премиерът отговори, че е важно да се гласува, защото чрез гласа си хората могат да повлияят на развитието на ЕС. Той обясни, че основен проблем на ЕС е, че хората го смятат за много бюрократичен.

По думите на Станишев съюзът може да работи като система, ако философията на всяка страна е, че общият успех е по-важен от успеха на отделната страна. Според Марго Валстрьом има три причини, поради които трябва да се гласува на изборите за ЕП. Тя обясни на студените, че ако упражнят гласа си, някой друг ще го направи вместо тях.

Освен това ЕП е орган, който влияе върху всекидневния начин на живот на хората и там също участват идеологически и политически интереси. Тя определи правото на вот като демократично задължение.

Премиерът подчерта, че "именно Европейският съюз през последните десет години е бил и ще продължава да бъде мощен стимул за реформи, за въвеждане на много по-високи стандарти. Той бе допълнен от Марго Валстрьом, която обясни, че най-големите предизвикателства пред съюза ще бъдат постигането на устойчиво развитие, справянето с екологичните проблеми и вземането на демократични решения в съвременните условия.

Според нея прекалено много се концентрираме върху Брюксел и твърде малко върху проблемите на гражданите. Тя припомни, че икономическата криза, която вече засяга целия свят, е започнала от САЩ не само поради нуждите на хората, но и поради тяхната алчност.

Премиерът Станишев за пореден път отчете, че страната ни е навлязла в кризата в много по-добра кондиция от други страни, защото в продължение на 3 години и половина правителството е водило политика на увеличаване и запазване на валутните резерви. Той призна обаче, че би било "голяма илюзия да се каже, че нашата сравнително малка икономика ще бъде защитена".

Пред студентите от УНСС Станишев припомни и мерките за насърчаване на икономиката в условия на криза, залегнали в антикризисния план на правителството. Той бе запитан от студентите и защо, в сравнително малка страна като нашата, са необходими 600 хил. подписа, за да се направи референдум.

Премиерът обясни, че в момента предстои приемането на Закон за референдума. Той коментира обаче, че референдумът действително е инструмент на демокрацията, но може да бъде и инструмент за популизма и даде пример с Ирландия, където поради тази причина не беше ратифициран Лисабонският договор. Според него при провеждането на референдума там са внесени мотиви, които са извън договора.

"Целият Европейски съюз се опитва да намери изход от тази задънена улица", каза още Станишев. По думите му такава е била и ситуацията около подписването на договорите с Русия и Гърция за газопровода Бургас-Александуполис, когато с "политически цели е бил иницииран референдум на местно ниво в Бургас".

Според Станишев при провеждането на референдуми трябва да има не само разумна граница, но и да съществуват гаранции, че подписите са реални. Той каза още, че е против задължителното гласуване. Премиерът коментира и че единствената партия, осъдена за купуване на гласове, е ГЕРБ.

Запитан за това защо в страната ни идват да гласуват хора, които не са били в нея в последната една година и са предимно от турски произход, Станишев отговори, че става дума за 45 хил. гласа, които не биха могли да променят крайния резултат на изборите.

Премиерът обясни и че не е уважил протестът на 14 януари, защото тогава е имало насилие и той не бил в рамките на закона. Срещата завърши с награждаването на Марго Валстрьом, която получи почетния знак на ректора на УНСС.

Източник: БГНЕС