Сегашното правителство обещаваше да събере милиарди, но събираемостта на приходите в България при новото управление за второто шестмесечие на година, е по-ниска от средногодишната. Това съобщи председателят на ПГ на Коалиция за България на брифинг в Народното събрание днес.

Поводът за изявлението са данните, изнесени от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за икономическото развитие през тази година и това, което следва за 2010 година. Вчера бе обявено, че държавата ще приключи на дефицит от около 0,7.56% от БВП или около 500 млн. лева.

Станишев упрекна Симеон Дянков, че в продължение на месеци е хвърлял в публичното пространство „маса празни приказки за милиарди, които не са събирани" и за това какви чудеса ще направи новото правителство за събираемостта в държавния бюджет. Бившият премиер цитира данни от официалния сайт на Министерство на финансите. За първото шестмесечие на тази година предишното правителство е събрало приходи от около 13 милиарда лева.

Очакването за второто шестмесечие е те да бъдат 11,5 млрд. лева - тоест с 1,5 млрд. лева по-малко, отколкото през първото. Според Станишев това е показателно за ефективността на Министерство на финансите и неговите агенции. Досега Симеон Дянков и правителството са твърдели, че ще има спад на БВП от 6,3%, а вчера са съобщили това, което Коалиция за България потвърди преди една седмица, че спадът ще е по-малък от 4,9%, пояснява Станишев.

Неговото мнение е, че следващата година ще има значително по-високи приходи в държавата. За следващата година българското правителство планира спад от 2% на БВП, за което няма основание, твърдят от Коалиция за България. Те са изчислили, че заради занижените очаквания следващата година ще постъпят около 800 млн. лева повече приходи в повече, които не са планирани като разход за здравеопазване, за общините, за пазара на труда и за други.

Станишев смята също, че от държавните предприятия БЕХ, Булгартабак и Български помощ - управлявани ефективно при неговото правителство - сега се източват средства и се прехвърлят към бюджета. Правителството по същество източва тези дружества, каза той.

Заради последните случаи с РЗС, отстраняване на Масларова от председателския пост на социалната комисия и неуместните забележки към народния представител Стефан Данаилов Антон Кутев от Коалиция за България заяви, че в българския парламент има диктатура на посредствеността, която измества демокрацията, а правото на силата измества парламентаризма.

Източник: БГНЕС