621 млн.лв. е изхарчило предишното правителство от 1 до 10 юли, което е рекордно харчене в съвременната история на България, като е имало дни, когато са харчени по 200 млн. на ден. Това заяви председателят на СДС Мартин Димитров след днешното заседание на Националния съвет на СДС.

Тези данни той съобщи, позовавайки се на отчети на БНБ и във връзка със създаването на временната анкетна комисия, която ще бъде гласувана тази седмица за проверка на сделките и персоналните назначения на правителството на Станишев.

Има два по-важни одита, които СДС ще предложи на Народното събрание. Първият от тях касае одита на финансовото управление на Държавен фонд „Земеделие" за периода 1 януари 2008 - юни 2009 г. Втория одит трябва да бъде извършен за дейността на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Според Мартин Димитров закъснява се с антикризисните мерки, защото има очаквания състоянието на икономиката да се влоши рязко през зимата. От СДС категорично настояват, да се приеме законодателна промяна за съкращаване на срока за връщане на ДДС, да бъде разгледан и приет максимално бързо от парламента.

Те предлагат този срок да бъде 1,5 м. и това ще бъде една от първите ефикасни мерки за спасяване на много фирми от фалит и запазване на работи места. На въпрос подкрепя ли предложението на финансовия министър за закриване на държавните агенции Димитров отговори, че тази мярка трябва да бъде приложена след детайлен анализ за ползата на всяка една от агенциите, иначе Симеон Дянков сам би се поставил в уязвима позиция, тъй като може да се създаде евентуален вакум по време на криза.

Пред срещата на Бойко Борисов с президента Путин в Гданск, Димитров припомни твърдата позиция на Синята коалиция и ГЕРБ преди изборите по отношение на строителството на АЕЦ Белене и петролопровода Бургас-Александруполис. На 10 октомври ще бъде националната конференция на сините в сградата на ВИАС. Димитров категорично заяви, че дори и да има промени в устава, те няма да касаят начина, по който се избира ръководството на СДС.

Източник: БГНЕС