„Една от най-важните задачи, които успяхме да изпълним от началото на мандата на правителството, бе запазването на стабилността на валутния борд в условията на криза." Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Пазарджик по време на среща с кметове от областта, представители на местния бизнес и неправителствени организации.

Срещата, домакин на която бе областният управител Дончо Баксанов, е част от редовния диалог, иницииран от правителството с местната власт и бизнеса. "Стриктната фискална политика сега означава, че няма да увеличаваме данъци в бъдеще, както ще се наложи да направят много други държави от нашия регион", подчерта министър Дянков. Той припомни, че в резултат на успешната фискална политика на кабинета, беше повишен и кредитният рейтинг на България.

"Позитивните оценки за съответствие на седемте оперативни програми, както и реформата в приходните администрации са основните постижения на правителството до момента", посочи още финансовият министър. „Ще говорим с бизнеса и общините как могат да се придвижват по-бързо проектите по европейските програми. За целта обаче са необходими добри проекти, които зависят от местната власт", допълни вицепремиерът.

Министър Дянков даде висока оценка на реформите в НАП и Агенция „Митници". За няколко месеца около 1/3 от състава на митническите служители е обновен и оптимизиран с близо 900 души. „Не е реално за 4-5 месеца да изчистим всичко при 20 години липса на реформи", коментира финансовият министър и изрази очакване за рязко подобряване на работата в митниците през следващите месеци. Според него, от съществено значение е, че правителството започна реформата в приходните администрации още в началото на мандата и резултатите вече са налице, главно в борбата със сивия сектор, контрабандата на цигари и алкохол, както и по отношение хазартния сектор.

Приоритети на правителството през тази година ще бъдат основно ускореното връщане на ДДС, разплащането със строителните фирми и работата за успешното усвояване на средствата от европейските фондове. Към началото на тази година дължимият ДДС възлиза на 520 млн. лева, но към месец март сумата може да спадне до под 300 млн. лв., прогнозира финансовият министър. „Оптимист съм, че до няколко месеца безобразията на предишния кабинет ще престанат да излизат наяве, ще се справим с кризата и ще продължим напред", сподели с участниците в срещата вицепремиерът Дянков.

Кметовете приветстваха инициативата на правителството да води активен диалог с местната власт и бизнеса. Те изразиха подкрепа за дисциплинираната фискална политика на кабинета и задоволството си от значителното подобряване на комуникацията между централна и местна власт по отношение на сътрудничеството за успешна реализацията на проекти по европейските програми.

Кметовете и предприемачите поставиха пред финансовия министър редица въпроси, сред които най-много свързани с усвояването на средствата от ЕС. „Общините, които се справят най-добре с усвояването на средствата по еврофондовете, трябва да получават повече пари, а не обратното, както беше досега", подчерта министър Дянков.

Сред засегнатите теми в рамките на дискусията бяха още критериите за определяне на делегираните бюджети на общините, възможностите на държавата да окаже подкрепа за важни местни инфраструктурни проекти и други.

По-късно вицепремиерът Симеон Дянков посети вагоноремонтния завод в гр. Септември и се срещна с ръководството на дружеството.