Партньорството между банките и кредитните консултанти се задълбочава все повече, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център по време на форум „Шумът на парите".

Много от банките в България са част от големите европейски банкови групи. Те виждат, че в страните, където оперират, има много добро такова взаимодействие и кредитните консултанти могат да доведат до сериозно спестяване на разходи. Поддръжката на огромните банкови офиси и клонови мрежи е все по-скъпо, а кредитните консултанти успяват да поемат голяма част от тях и да носят само готови клиенти към банките.

Добрата новина за кредитните посредници е, че най-вероятно ще бъдем лицензирани и ще минем под контрола на БНБ. В момента в Европейския парламент се подготвя европейска директива по отношение на ипотечното кредитиране и ролята на кредитните посредници. Аз лично смятам, че кредитните посредници и консултанти трябва да са достатъчно коректни и професионални, за да могат да предоставят услугите си и само такива трябва да могат да работят на този пазар, каза Тошев.

Очакваме да се дадат още инструменти в ръцете на кредитните посредници, както например достъп до Централния кредитен регистър. Така ще можем още по-добре да отсяваме и да преценяваме клиентите и съответно - да ги пускаме към банките готови да получат своя кредит. Самите клиенти пък ще могат да получат консултация дали съответният продукт е подходящ за тях, според всички параметри и възможни рискове от това да се изтегли заем.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.