Международното сътрудничество на БФБ е било винаги силно застъпено. Познаваме се с колегите от региона много добре, заяви, Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса, по време на панел Капиталов пазар от форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Кризата направи така, че контактите да отидат на заден план заради свитите си бюджети, но е факт, че сътрудничеството помежду ни е много важно, защото борсите ни изпитват идентични проблеми, каза Такев.

Предполагам, че преодоляването на проблемите може да е сложен процес, защото в различните страни има различни структури. Някои от държавите са част от ЕС, други са извън съюза, а има и кандидати за членство.

Въпреки всичко, решихме да акцентираме върху международните връзки и да се инициира интерес на участниците от и към други пазари.

Идеята на сътрудничеството е не само обмяната на информация, а пазарите от региона да изглеждат като единен регионален пазар в погледа на големите международни инвеститори.

Една инвестиционна банка например, която покрива даден регион, би трябвало да го разглежда като един цялостен пазар.

Свиването на ликвидността се отрази негативно на намеренията на пазарните участници за агресивни кампании, заяви Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс.

В момента пазарът отсява, но и създава възможности за навлизане на нови играчи, смята Сеизов, според когото трябва да се полагат грижи за бърз и лесен достъп за връзки с регионалните пазари с обща пазарна капитализация 80 млрд. евро.

Събитието се осъществява със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

и във Facebook