Около 600 млн. евро са документираните осчетоводени разходи за площадката на АЕЦ "Белене" при последния напън за строителство, плюс незнайно колко от 1980 година насам. Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Според министърът вината за тези разходи ще я понесе някой, за когото се докаже, че е извършвал криминално деяние. По-конкретни намерения за Белене от страна на правителството в сравнение от последните месец-два няма, добави той.

На въпрос какво мисли за предложението на Италия да се слеят двете тръби "Набуко" и "Южен поток" в отсечката, където се пресичат Трайков поясни: "Диалогът не тече само по една линия, дават се различни предложения, всичко е под въпрос докато не стане факт".

В своето слово пред участниците в кръглата маса, провеждаща се в хотел "Шератон", на тема „Развитие на възобновяемите енергийни проекти в България чрез балансирана политика", министър Трайков заяви, че трябва да се даде шанс на новите технологии да намерят мястото си в пазарната среда, заедно с институционалната подкрепа. Той каза също, че в Министерство на икономиката работата по подготовката на Закона за ВЕИ е пред приключване.

До края на март проектозаконът ще бъде при него, а обсъждането ще започне през април, последвано от изработването на правилник за неговото прилагане до октомври 2010 година. Дискусията за развитието на ВЕИ в България продължава.

Източник: БГНЕС