Закон за туризма ще има, в момента подготвяме документите по изготвянето му, като той ще влезе в Народното събрание в началото на септември. Това каза пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Най-важното е да има стабилна среда в туризма, в която хората да не се притесняват, че правилата са едни за едни, други за други, допълни Трайков. Имаме добър диалог с хората от бранша и имаме споделен план за действие.

Относно енергийните проекти, Трайкова каза: „След като господин Станишев държи толкова на тези проекти, вижте докъде ги е докарал".

Между 8.2 млрд. и около 9 млрд. лв. са предвидени за АЕЦ „Белене". Не сме се отказали от проекта „Белене", защото искаме да направим най-доброто. Когато се започне един проект вече тежи едно голямо гюлле над главата на този, който взема решение дали да се спре или да се продължи, каза Трайков. Септември трябва да стане ясно дали продължаваме с АЕЦ „Белене" или спираме. Когато продължим вече ще има други разклонения по пътя, допълни Трайков.

Един от елементите, които се залагат във финансовия модел е колко ще струва токът от АЕЦ „Белене". По-скъпо ще бъде от АЕЦ „Козлодуй". Господин Генов още не си е подал оставката, когато го направи, ще вземем решение, каза Трайков и допълни, че с удоволствие ще разговаря с него.

Българският енергиен холдинг също не е отворена и затворена тема, там също има варианти за развитието му, каза Трайков. По отношение на либерализацията на газ ясно е, че в момента в България либерализация де факто няма, каза Трайков. В момента в България цените на тока са най-ниските в Европа, каза още Трайков. В момента ТЕЦ "Марица- Изток" 2 има по-високи резултати като печалба от АЕЦ "Козлодуй".

Източник: БГНЕС