По отношение на декларациите пред 41 Народно събрание и задълженията Румяна Желева е изрядна, попълвайки необходимите данни в нейната декларация. Това заяви пред PRO.BG председателят на парламента Цецка Цачева.

Каквото е трябвало, Желева е направила и имах възможност чрез постоянната комисия на НС за конфликт на интереси да изпратя официално становище до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу чрез представителите в Европейския парламент, каза Цачева.

Тя обясни, че номинирането на даден политик за еврокомисар и процедурата по изслушването и утвърждаването му е една много сложна политическа стратегия и тактика, защото първо трябва да се получи одобрението на Барозу след консултации с българското правителство.

„Да се мисли, че е лесно да се бламира един кандидат за еврокомисар, а като цяло и кабинетът на Барозу е несъстоятелно. Не е толкова просто да се изправи някой в ЕП и воден от ниски балкански страсти да охулва нашия кандидат. В тези дни Румяна Желева е синоним и на България, и който тръгва срещу нея, тръгва срещу страната", коментира председателят на българския парламент.

Според Цецка Цачева българският кандидат за еврокомисар не е получила възможност да развие своя потенциал по време на изслушването, а и критериите спрямо нея са били неколкократно завишени заради интригата, която е започнала преди изслушването.

Цецка Цачева обаче е уверена, че Румяна Желева ще бъде еврокомисар. „Румяна Желева е длъжна да докаже, че България има своите подготвени политици, които умеят да се справят и на европейската сцена. Сигурна съм, че ще го стори, макар че в началото няма да й бъде никак лесно. За мен като председател на Народното събрание няма план „Б" по казуса за еврокомисар, защото Румяна Желева ще бъде новият еврокомисар, излъчен от България", категорична е Цачева.

По повод новата система за гласуване в парламента, Цецка Цачева обясни, че системата трябва да заработи от 1 февруари, като в момента се провежда тестването й.

„Предвидили сме сравнително по-продължителен пробен период, за да сме сигурни, че от първи февруари няма да имаме проблеми с гласуването. И се надявам завинаги да бъде решен проблемът с гласуването с чужди карти", заяви председателят на парламента. Дали няма да има пробив в системата Цецка Цачева не можа да каже, макар че водещи специалисти уверяват, че тя е непробиваема.

Източник: БГНЕС