„В момента тече операция "Факирите", тя стартира в 6 часа сутрин и е насочена към лица, които отнемат противозаконно автомобилите на гражданите". Това каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи пред БНТ.

При операцията, с кодовото име „Факирите", до момента са задържани няколко лица - автокрадци, като основните са Стоян Дългия, Цветомир Синигера, Енота, Пайко и Жоро Турчина, каза Цветанов. Това са хора, които с професионализма си са си заслужили наименованието си "Факирите". В момента текат обиски на техните имоти, установени са техники и фалшиви документи за собственост на автомобилите, изрязани рами и други средства, съобщи още министърът.

Прехраната на тези хора е целият спектър от скъпи и по-нисък клас коли, уточни вицепремиерът и министър на МВР. Те са на вниманието на криминална полиция отдавна и вече пристъпихме към действия, посочи министърът.

"Може би и тези ще бъдат пуснати по-късно, но е добре все пак да се работи, за да се стреснат, отколкото МВР да бездейства", счита Цветанов. Това е системният подход на МВР, и затова с тази операция, тече и друга "привеждането на криминалния контингент в известност" на участващите в "мокри поръчки", уточни Цветан Цветанов. Той каза, че разследването на „Октоподите" е на 10-15 дни, като работата по операция „Октопод" ще продължи тепърва.

Продължава разследването, дори вчера правихме оперативка по темата „Октопод", планираме, разхвърляме и отчитаме след това задачите. Това е един рубикон - или ще я има държавата, или "Октопода" ще се стабилизира и всъщност държавата ще е "Октопода", определи ситуацията Цветанов.

Относно делото „Николов-Стойков", Цветанов каза, че за съжаление лицата, съпричастни към тази група, излежават вече присъдите си в Германия, но в България явно нещата се случват по-бавно.

"Говорим за корупция във всички структури на държавата, за корупция на МВР, но смятате ли, че в съдебната система няма корупция", риторично запита вътрешният министър.

"Аз винаги давам конкретните факти и данни, това, което планираме и сме договорили с европейските ни партньори, продължава и работим по проблемите" - отбеляза още той.

Все още не се знаят убийците на Никола Колев, но се работи активно по разкриването на това тежко престъпление, добави още Цветанов. Той отбеляза още, че доста лица се спрягат за евентуалните извършители, но това е само хипотеза. "Нека да не се крием зад страха, който бе обхванал цялата държава. В момента, в който задържахме Алексей Петров, всички хора започнаха да подават сигнали и да идват при нас, защото разбраха, че това не е поредната пушилка", подчерта вътрешният министър.

В момента Дамбовците са най-големите медийни герои, те станаха като Вальо Топлото, изрази възмущение министърът.

Според него те не могат да са най-големите бизнесмени в България, при положение че преди години имат регистрации за изнудване, тежка телесна повреда и хулиганство, а в един момент станаха бизнесмените, които са загрижени за България и "Кремиковци", който дълги години беше източван.

"Алексей Петров не е глупав човек, той е усещал, че не може да държи в зависимост днешната изпълнителна власт", коментира Цветанов. Той даде гаранция, че са работили 10-11 човека, както и при "Наглите". "Станишев носи персонална вина за укрепването на "Октопода", защото той сложи "Октопода" на възлов пост в ДАНС, където всъщност имаше възможност да движи целия процес, заяви още Цветан Цветанов.

Всички политици носят отговорност за този период от 20 години, всеки един политик носи някакъв морален ангажимент, защото Алексей Петров не е създаден през последните 6 месеца, а той се е сраснал като "октопод" и е пуснал "пипалата си" в държавата, смята вътрешният министър. По думите му министър-председателят е ръководителят на МС и всеки министър информира за действията си министър-председателя, т.е., Бойко Борисов е запознат за провеждащата се операция. "Октопода" е силна организация, която в никакъв случай няма да остане без отговор, но мога да уверя хората ще продължи работата си в тази посока.

В последните 2 месеца няма тежко изразено престъпление, с широко обществен акцент, като в момента контролираме няколко престъпни групи и ги очакваме да извършат престъпления, за да ги задържим, похвали се още министър Цветанов .

Източник: БГНЕС