Опитът от последните десет години сочи, че България и Румъния винаги се поставят под общ знаменател и спадаме към един клас активи чисто географски. Съществува възможност за създаване на общ индекс между България и Румъния, който да бъде също така търгуем, коментира Валентин Йонеску, изпълнителен директор на Румънската фондова борса.

Платформа в региона би могла да даде предимство на двете страни и да ни позиционира значително по-добре във финансовия свят на Централна Европа.

Румънската борса има планове да се кооперира със страните в региона. Обща платформа с общи инструменти за регионалните пазари би била удачна.

„Не е необходимо да чакаме големи борси, като австрийската, или варшавската такава да ни помагат, защото имаме потенциал сами да направим подобна платформа", допълни Йонеску.

По света има десетки индекси, които включват България и Румъния. Съвсем друг обаче би бил сигналът към света, когато двете борси започнат да изчисляват подобен индекс, коментира Иван Такев, изпълнителен директор на Българска Фондова Борса.

Тук идеята е не точно да има индекс, който да отмерва изменението на съответни инструменти, а по-скоро да се даде сигнал какво е бъдещето, допълни Такев.

Тече един поток от данните между борсите и той достига и до външни лица. Повече внимание от страна на чуждестранните инвеститори е нещото, от което се нуждаем. То разбира се трябва да е съпроводено от много други неща, които да бъдат направени. От тук насетне следва да бъдат направени конкретни стъпки.

Вече съществува инфраструктурна връзка с румънската борса и директна връзка между депозитарите на двете страни.

В момента има реална възможност за двойно листване в Румъния с идеална връзка между двата депозитара и максимално опростен сетълмент. Тази връзка датира от 2008-ма година насам, но до момента няма листване поради липса на интерес от емитентите в условията на криза, допълни още Йонеску.

По-добре е една компания преди да прибегне към двойно листване, свързано с румънския пазар, да е листната на българска фондова борса, според директора на румънската борса.

Процедурите по листване на румънската борса са относително прости и при наличието на добър проспект и бизнес план акциите на българска компания, която отговаря на всички условия, биха могли да се търгуват в рамките на от няколко седмици до три месеца.

На румънската борса, подобно на България, има няколко сегмента. Има официален пазар, където са най-големите компании, а за листването се изискват дейност от три години и печалба през последните две и др., както и сегменти за по-малки компании включително и за нови такива.

По този начин достъп до набиране на капитал от борсата се осигурява на всички румънски компании, включително и за най-малките. Общо взето няма ограничения за компания, която има добър проспект и план.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.