Договорните фондове бяха във фокуса на вниманието на инвеститорите през успешните за българската борса 2006 - 2007 година, но впоследствие имиджът им бе накърнен от сривовете по време на световната финансова криза.

Връщането на доверието вероятно ще бъде труден и продължителен процес (все още обратните изкупувания от фондовете са повече от записванията на нови дялове), като начините за това трябва да са основна тема на панел „Взаимни фондове" в рамките на форума „Шумът на парите".

Едно от положителните явления, които наблюдаваме през последните години е регистрирането на нови фондове с различен фокус - за чуждестранни пазари, суровини и други инструменти. Точно те бяха сред лидерите на пазара през 2009 година, когато глобалните борси и икономики започнаха да се възстановяват по-бързо от българската.

Дали разнообразието на продуктите ще върне хората към индустрията на взаимните фондове, или пък те ще предпочетат българското? Това е сред най-важните въпроси, на който се надявам да получим повече от един отговор от лицата, управляващи договорни фондове.

Спестяванията на населението се увеличават, но активите на управляващите дружества са на обратния полюс. Това си има своето логично обяснение.

Хората не искат да поемат излишни рискове с натрупаните от тях средства във времена на криза. Постепенното намаляване на лихвите по депозитите е единият от шансовете за привличане на инвестиции към фондовете.

Успешното управление през 2007 - 2010 година би било визитната картичка за тези, които са превели инвеститорите си през най-суровите времена на икономическата криза с минимални загуби. Само два са фондовете, победили SOFIX по доходност през 2009 година, като дори и те регистрираха загуби през предишната година.

Вероятно успехът в миналото е най-добрата реклама за привличане на нови клиенти. Дали той е гаранция за успехи и през следващите години? Разумно ли действаха повечето фондове досега?

Дискусията в панела обещава да бъде интересна и предизвикателна, с много неудобни въпроси.

Владислав Панев е председател на съвета на директорите на Статус Капитал и ще е модератор във втория панел на форума „Шумът на парите 2010" - „Взимни фондове".

Участници в панела ще са Стоян Тошев, председател на БАУД, Ивайло Пенев, портфолио мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, Александър Николов, портфейлен мениджър в УД Карол Капитал Мениджмънт, Петър Василев, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт, Петко Вълков, изпълнителен директор на БенчМарк Асет Мениджмънт, Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД, Никола Янков, председател на Съвета на директорите на Експат Капитал и Петко Кръстев - председател на УС и изпълнителен директор на ДСК Управление на активи.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА ФОРУМА

Станете наш почитател във Facebook