Волен Сидеров е бил един от подслушваните политици по разработката „Галерия". Това съобщи самият той след заседание на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Подслушвани са негови разговори с журналисти, по думите му без да има пряк мотив за това. Иван Костов, председател на комисията оповести, че сигналът, който е даден е на Петко Сертов, но той не е подписал становище за образуване на делото. Като мотив за подслушването Костов определи изтичането на информация от агенцията. Сидеров ще предложи да се оставят настрана самите специални разузнавателни средства и публична информация да станат останалите документи. Проблем, според него е това, че в закона не е точно регламентирана процедурата за разсекретяване.

Комисията за контрол на ДАНС ще приеме писмено становище по делото "Галерия", след като изслуша определени лица. По думите на председателя й, това трябва да се случи в рамките на една - две седмици. По отношение на технологията по образуване на делото, Костов обясни, че в справките ясно личи авторството на Петко Сертов при подаването на сигнала. Дело се отваря по инициатива на оперативен работник, с разрешение на ръководител на дирекция. Директорите на дирекции обаче не искат разрешение от МС, а сами откриват делата.

Иван Костов не пожела да каже кои са другите политици освен Волен Сидеров намерили място в "Галерия", а на самия лидер на Атака той е казал, че се нуждае от справка, за да може да го посъветва дали трябва да казва такива неща или не. От справките не става ясно дали сигналът подаден от Петко Сертов е писмен или устен. На днешното заседание се взе решение, официалната позиция на комисията да се оповестява от председателя й, който определи определенията към себе си, че е издал класифицирана информация, като "човешки глупости".

Очаква се, повече информация за делото "Галерия" да има утре, когато е редовното заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси, чийто председател е Яне Янев, който е и член на комисията за контрол на ДАНС.

Източник: БГНЕС