Комисията за контрол на ДАНС е получила доклад, но такъв не е постъпил в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Поради това председателят на антикорупционната комисия Яне Янев, поиска всички справки, доклади, отчети и други документи на агенцията, съставени от учредяването й до 1 септември, да се предоставят в секретната секция на парламента.

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев ще има срок до края на седмицата, за да изпрати изисканата документация. Народните представители ще разполагат с 60 дни, за да се запознаят с нея. Янев е категоричен, че докато той е председател на антикорупционната комисия, няма да има изтичане на информация.

Докладът, който днес е бил обсъждан е за периода от 1 януари 2008 до 1 юни 2009 година - тоест е съставен преди 41-вото НС и най-вероятно е предоставен от бившия председател на агенцията Петко Сертов на МС, Президентството и на Народното събрание. Янев се оплака, че комисията е буквално затрупана от сигнали и се затруднява в обработването им.

Петима души, колкото са членовете й, за по-малко от месец са обработили 60 сериозни сигнала. Само за последната седмица получените сигнали са 33. В 4 от тях присъстват имената на бивши министри и заместник-министри и настоящи кметове. Янев не пожела да разкрие имената, но посочи, че един от кметовете присъства и в неговия топ 10 за най-корумпирани градоначалници. Изпратен е и сигнал от Асоциацията за борба с корупцията по отношение на царските имоти и гори.

Заради него комисията е изискала документацията по казуса на комисията от 40-то НС да се изпрати до настоящата комисия. Поискана е справка от Главния прокурор Борис Велчев за всички сигнали по случая с царските имоти. Сигнали по отношение на скандалите с имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган засега не са постъпвали, но ако има такива, комисията ще се сезира веднага.

Янев информира, че на днешното заседание по негово предложение се е приела промяна в статута на антикорупционната комисия.

Промяната се съдържа в делегирането права на комисията да осъществява проверки във всички държавни институции, както и функции по откриването и проверката на данни и факти.

Източник: БГНЕС