Франция ще облага технологичните гиганти с нов данък

734
Франция ще облага технологичните гиганти с нов данък

© снимка: Pixabay

Франция ще облага с нов данък американските технологични гиганти, съобщава The Wall Street Journal. Правителството в Париж ще начислява данък от 3% върху приходите, които международните корпорации като Google, Amazon, Apple и Facebook генерират на френска територия, включително от таргетирани реклами и онлайн продажби на стоки и услуги.

Новият френски данък ще нагорещи допълнително преговорите между САЩ и техните международни търговски партньори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които имат за цел да реформират данъчната система, така че тя да е адекватна на новата дигитална ера. Като цяло Франция и повечето европейски държави искат да таксуват по-голям дял от приходите на големите играчи от Силициевата долина с аргумента, че те се генерират от техните граждани.

Конкретно в случая с Франция, администрацията на президента Еманюел Макрон предлага мярката да влезе в сила със задна дата от началото на 2019 година. Това ще бъде и световен прецедент от тази гледна точка. Властите в Париж очакват приходите от новия данък да достигнат 400 милиона евро през 2019 година и да се повишат до 650 милиона до 2022 година. Мярката ще важи само за компании с приходи от над 750 милиона евро годишно, от които поне 25 милиона трябва да са генерирани във Франция.


Партията на Макрон може да разчита на мнозинство в парламента, което означава, че новият данъчен закон може да бъде гласуван още през април, пише още WSJ.

Съединените щати предлагат компромисни решения на проблема и се опитват да избегнат възможността проблемите да се решават "на парче" и да разубедят останалите държави да налагат собствени ограничения, подобни на тези, които планира Франция. Вместо това американските представители настояват фокусът да не се поставя върху технологичните компании, а да се взимат предвид всички инвестиции на международните компании за маркетингова дейност извън собствените им държави.

"Технологичните гиганти използват личните данни на френските граждани и реализират огромни печалби без да плащат съотвестващите на това данъчни задължения", твърди френският финансов министър Бруно ели Моура, цитиран от изданието.

По думите му френският "технологичен данък" не е перфектното решение на проблема, тъй като облага общите приходи, а не печалбата, но според него мярката е необходима, с оглед да се засили натиска върху американската страна по време на преговорите в ОИСР.

"Когато Франция демострира воля, тогава нещата се случват", каза още ели Моура. Той уточни, че в момента, в който бъде постигнато по-добро постоянно споразумение, данъкът ще бъде премахнат.

Технологичният данък обаче има и своите критици в лицето на технологичните лобисти. Според тях той ще дискриминира определени технологични компании и на практика ще доведе до двойно данъчно облагане, тъй като те ще трябва да заделят за хазната както част от приходите си, така и от реализираната впоследствие печалба.

От Google и Facebook заявиха, че ще спазват данъчното законодателство във всяка държава, в която оперират. Amazon и Apple засега отказват да коментират темата, пише още WSJ.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg