Генеративният AI идва с нови предимства и предизвикателства за бизнеса

805
Генеративният AI идва с нови предимства и предизвикателства за бизнеса

© Pixabay

Ежедневните новини около ChatGPT и неговите възможности притесняват все повече хора - както от гледна точка на това, че може да се окаже инструмент в ръцете на хакерите, така и защото по същество заплашва редица креативни професии.
 
Но Аарон Леви, главен изпълнителен директор на компанията за управление на съдържание в облака Box, не се страхува от ChatGPT и според него никой не трябва да го прави.
 
Inc. цитира Леви, който има опит в предвиждането на големи технологични промени, а сега смята, че генеративните изкуствени интелекти като ChatGPT ще бъдат една от технологичните области, които ще имат най-голямо влияние върху бизнеса. В неотдавнашна публикация в Twitter той прогнозира, че индустриите ще станат свидетели на "огромна вълна от иновации и "разрушителни" технологии, които ще се появят от нищото".
 
Пред Inc. Леви обяснява какво трябва да знаете, за да се ориентирате в предстоящата вълна от промени, които ще доведе със себе си развитието на генеративния изкуствени интелект.
 
 
През 2022 г. генеративните изкуствени интелекти отбелязаха забележителен напредък. Този нов тип платформи придобиха огромна популярност с появата на ChatGPT - суперчатбот, който не просто обработва съществуващи данни, а генерира ново съдържание, в това число и съвсем прилични есета.
 
Според Леви този технологичен скок означава, че компаниите трябва да могат да отговорят на два важни въпроса - ще има ли изкуственият интелект значителна роля за техния софтуер и променя ли технологията крайната стойност, която предлагат на клиентите си.
 
Той очаква да види значителна промяна в още през тази година. Според компанията за данни CBInsights се очаква инвестициите в тази ниша да нараснат рязко, като вече са инвестирани 2,6 млрд. долара в стартиращи компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект. 
 
Нещо повече, Microsoft току-що направи инвестиция от 10 млрд. долара в компанията, която стои зад ChatGPT.
 
Изкуственият интелект ще изисква нови работни места
 
Компаниите ще се нуждаят от хора с опит в областта на генеративните изкуствени интелекти, за да определят как тази технология може да помогне на бизнеса им. 
 
Например, казва Леви, те ще трябва да отговорят на въпросите: "Кой модел е правилният за използване? Какъв е правилният вид за обучение на този модел, като се имат предвид различните случаи на употреба? И накрая, как технологията да се приложи към конкретен софтуер."  
 
Макар че нуждите от наемане на служители на всяка компания са различни, определени качества ще бъдат от съществено значение за екипите, казва той: "Предприемчивите, сравнително пестеливи и неуморими хора, според мен, ще бъдат огромна ценност в тази среда." 
 
Приложно-програмните интерфейси (API) ще бъдат ключови за използването на предимствата на генеративния изкуствен интелект, казва Леви, цитиран от Inc. 
 
API е фрагмент от код на дадено приложение, който позволява на различни софтуерни програми и платформи да комуникират с него. API на технологични компании като Amazon, Google и OpenAI, например, ще ви позволят да използвате вече съществуваща технология за генеративен изкуствен интелект, вместо да създавате свои собствени модели. 
 
Резултатът - повече възможности за иновации в тази нова ера на изкуствения интелект.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg