Германски регулатор забрани умните часовници за деца

2955
Германски регулатор забрани умните часовници за деца

© Pixabay

Германски регулаторен орган забрани продажбите в страната на детски умни часовници, които имат функция за подслушване, предупреждавайки, че родителите използват устройствата, за да подслушват тайно учителите в училищата.

В свое изявление Федералната агенция за мрежите обяви, че вече е взела мерки спрямо някои онлайн търговци. Таргет групата за тези умни часовници са децата на възраст между 5 и 12 г., пише TechCrunch.

“Посредством специално приложение родителите могат да използват часовниците на децата, за да подслушват незабелязано какво се случва около тях. По тази причина тези устройства трябва да считат за незаконни предавателни системи,” казва Йохен Хоман, президент на регулаторния орган.

“Според нашето проучване, часовниците се използват също така за подслушването на учители в класната стая.”

През февруари същата федерална агенция забрани продажбите на кукла с интернет свързаност на име My Friend Cayla. В страната е незаконно производството, продажбите и притежанието на устройства за наблюдение, маскирани като друг предмет.

В петък агенцията предупреди, че на германския пазар има голям брой търговци, които предлагат умни часовници за децата, който разполагат с функция за подслушване.

Посредством приложение родителят може незабелязано да се свърже с устройството и да слуша разговорите на този, който носи часовника. Това в Германия се счита за незаконно подслушване.

Агенцията е инструктирала родителите да унищожат всички такива устройства, които са купили и е помолила училищата да внимават с употребата умни часовници от страна на деца и да изискат такива подслушвателни устройства да бъдат унищожавани.

Германският регулатор не е единственият в Европа, който проявява загриженост по отношение на играчките на децата, който имат интернет свързаност.

Миналия месец в Норвегия излезе доклад за умните часовници на децата, в който бяха изразени опасения по отношение на пропуски в сигурността и рискове, породени от ненадеждни функции.

Този месец във Великобротитания също обърнаха внимание на играчки с ниско ниво на сигурност, които имат интерент свързаност и позволяват на непознати да разговарят с децата, които ги използват. Там също призоваха забраната на тези устройства да бъде забранена.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg