Google отвръща на удара на ChatGPT, пуска над 20 AI продукта през 2023 г.

1675
Google отвръща на удара на ChatGPT, пуска над 20 AI продукта през 2023 г.

© Pexels

Оказва се, че Google следи развитието на ChatGPT на OpenAI с напрежение. През последните няколко месеца чатботът, задвижван от изкуствен интелект, завладя технологичния свят със своите възможности да предоставя на потребителите търсената от тях информация в лесен за разбиране формат. 
 
Според New York Times в тези негови възможности технологичният гигант вижда сериозна заплаха за бизнеса си с търсене в интернет и в съзвучие с това си разбиране е променил плановете си през последните няколко седмици.
 
В материала се твърди, че главният изпълнителен директор Сундар Пичай е обявил "червен код" и е ускорил разработването на изкуствен интелект.

Според изданието Google се готви да покаже поне 20 AI продукта, в това число и чатбот за своята търсачка, тази година. Със сигурност някои от тях ще дебютират още на конференцията I/O през май.
 
Според New York Times сред тези проекти попадат инструмент за генериране на изображения, подобрена версия на AI Test Kitchen (приложение, използвано за тестване на прототипи), режим "зелен екран" в стил TikTok за YouTube, както и платформа, която може да генерира видеоклипове, обобщаващи други видеоматериали.

В процес на разработване са също така функция, озаглавена Shopping Try-on (може би подобна на тази, която разработва Amazon), инструмент за създаване на тапети за телефони Pixel, както и такъв, който улеснява разработчиците при създаването на приложения за Android.
 
Бизнес AI – те не са като другите чатботовеЕлица Стоилова от Umni.bg разказва защо от чатбот до чатбот има разлика от небето до земята

Google се опитва да ускори процесите на одобрение на продукти, включително проверките, които трябва да гарантират, че технологиите, базирани на AI, отговарят на етичните норми на компанията. Освен това се твърди, че компанията коригира нивата на риск, които е готова да поеме при внедряването на такива технологии. 

В последно време Google проявява известна предпазливост, когато става въпрос за представяне на нови продукти.

От технологичният гигант смятат, че нарушването на "авторските права, неприкосновеността на личния живот и антитръстовите правила" са основни рискове пред технологиите с изкуствен интелект. Но въпреки това през последните няколко години се наблюдаваше сериозен отпор срещу начина, по който Google се справя с разработката на AI.

Тимнит Гебру и Маргарет Мичъл, двама водещи изследователи на етиката на AI, уволнени от компанита, дори я обвиниха, че цензурира изследвания, които критикуват моделите за обработка на естествен език заради предубежденията, които се залагат в тях. 
 
Това може да доведе до "модели, които кодират стереотипни и унизителни асоциации на основа на пол, раса, етническа принадлежност и статус на инвалидност", пишат изследователите в свой документ. 
 
Двама други известни изследователи в областта на етиката на AI също напуснаха Google в началото на миналата година, след освобождаването на Гебру и Мичъл.
 
Не е трудно да се разбере защо се появяват все повече твърдения, че Google е в панически режим заради ChatGPT. От една страна, по-рано този месец се появиха съобщения, че Microsoft (инвеститор в OpenAI) планира да включи някои от технологиите, които използват суперчатбота, в Bing. Освен това тази седмица компанията обяви, че скоро ще интегрира ChatGPT в услугата Azure OpenAI Service.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg