Хората с аутизъм се оказват ценен ресурс за IT компаниите

2453
Хората с аутизъм се оказват ценен ресурс за IT компаниите

© Pixabay

Технологичните компании, търсещи таланти в областта на изкуствения интелект, се насочват към необичайна таргет група - хората с аутизъм, пише The Wall Street Journal.

Ernst & Young, Credit Suisse Group, Dell Technologies, Microsoft Corp. и DXC Technology са само част от компаниите, които наемат служители с аутизъм в рамките на програмите за равен достъп до трудовия пазар.

Според специалистите по човешки ресурси тези хора са хиперфокусирани, притежават висок аналитичен потенциал и се справят отлично с високотехнологични задачи.

Много от тях са способни да работят дълго време върху сложни задачи с повтарящи се процеси, без да губят концентрация. Такива например са механизмите за обучение на алгоритмите при разпознаване на визуални модели, обозначаване на снимки или разработване на тестови AI модели.


Търсенето на кадри в областта на изкуствения интелект и работата с големи масиви от данни нараства с бързи темпове, а безработицата сред IT специалистите в САЩ е на рекордно ниско ниво от 1.3%, по данни на браншовата организация CompTIA.

Междувременно много от хората, страдащи от аутизъм, изпитват затруднения в кариерното си развитие. Около 42% от учениците с аутизъм не успяват да си намерят работа в първите шест години след дипломирането си.

"Аутистите, всъщност, могат да предложат работещо решение на мениджърите, които търсят високоспециализирани аналитични експерти за определени длъжности", смята основателят на консултантската компания Integrate Autism Employment Advisors Марша Шайнър.

Тя помага на компаниите да създават специални програми за наемане и професионална интеграция на хората с аутизъм. По думите ѝ към момента такива са разработени в 40-50 компании в САЩ.

Експертите обаче предупреждават, че аутистите имат проблеми в социалното общуване и предпочитат индивидуалните занимания, а компаниите, които имат интерес да работят с тях, трябва да направят известни модификации в работната среда. 

EY и DXC Technology, например, не провеждат традиционните интервюта за работа с кандидатите аутисти, тъй като те не се справят толкова добре в ситуациите, които налагат импровизация и общуване с непознати. Вместо това компаниите използват тестове за компетентност, които продължават няколко седмици.

В централата на Ernst & Young в момента работят над 80 служители с аутизъм - два пъти повече, отколкото преди година. Това са хора, които преди това са се занимавали с нискоквелифициран труд - чистачи, разносвачи на пица и шофьори в Uber.

Днес те имат възможността да се развиват като професионални IT специалисти. Образованието им варира в широки граници - от средно до докторска степен.

В тази компания работят само хора с аутизъмНа пръв поглед компанията изглежда като всяка друга, базирана в региона на Лос Анджелис

Миналата година екип на компанията от 14 души, осем от които са аутисти, разработва алгоритъм за автоматизация на изработването на консултантски договори. Програмата може да създава по 2000 договора на месец, спестявайки 500 000 часа работа на служителите, пише WSJ.

Екипът е разработил и автоматизиран механизъм за изчисляване на потенциалните данъчни облекчения за клиентите на компанията. За 12 минути алгоритимът може да прегледа и сортира кореспонденция по имейл, записки и касови бележки, натрупвани в период от пет години назад във времето.

31-годишният Иън Нанкароу страда от синдрома на Аспергер - психично разстройство от аутистичния спектър, за което са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие. Той става част от екипа на EY в Чикаго в началото на тази година.

Иън притежава висше образование в областта на интерактивните медии и доскоро е живял с родителите си в Мичиган. По това време е работил на три места, съвместявайки куриески услуги и доставки на храна по домовете с тестове на електронни продукти за различни компании.

Днес той е експерт по поддръжка на акаунтите в EY, владее шест програмни езика и пише кодовете на алгоритми, които следят дали дейностите на компанията отговарят на регулаторните стандарти.

Швейцарската банка Credit Suisse стартира програмата си за равен достъп на хората с неврологични заболявания в развойния си център в Северна Каролина в края на 2018 г.. В момента в компанията работят двама души с аутизъм, а скоро към тях ще се присъедини и трети колега.

Специалистите разработват алгоритми, базирани на машинното учене, които подпомагат клиентското обслужване и инвестиционното поделение на банката.

"Те работят много интензивно и прекарват дълго време в решаването на сложни задачи. Мозъкът им обаче е устроен така, че тази работа им допада и не ги изморява", обяснява Розмари Лисенден, която ръководи IT отдела на Credit Suisse.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg