Huawei на 2-о място в класация на Европейското патентно ведомство

9901
Huawei на 2-о място в класация на Европейското патентно ведомство

Според годишния доклад на Европейското патентно ведомство (ЕПВ) за 2016 година, технологичният производител Huawei заема второ място в Европа по брой подадени заявления за патенти с 2,390 кандидатури. По този начин компанията се изкачва с две позиции в класацията спрямо 2015 година, оставайки на един пункт разлика след първия Philips NV. От общия брой заявления, Huawei е регистрирала 924 патента, с което се нарежда на 7-мо място. В областта на дигиталните комуникации, Huawei задминава вече компании като Ericsson и Qualcomm.

Тези статистики представят историята на динамичното развитие на водещи световни компании. През последните няколко години Huawei се фокусира върху разработването на иновативни технологии и изграждането на свой собствен фонд с интелектуална собственост. Годишният отчет на производителя показва, че компанията инвестира повече от 10% от своите приходи в проучвания и разработки всяка година, за да управлява своя растеж чрез иновации и развойна дейност. Към настоящия момент, Huawei е изградила 15 института за развойна дейност и 36 съвместни иновационни центъра по света, основно в Европа в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Швеция, както и във Великобритания.

Според ЕПВ през 2016 г. са подадени почти 160,000 европейски патентни заявления, наравно с рекордния брой от предишната година. Кандидатурите за регистрация на интелектуална собственост от Китай са общо 7,150 с годишен ръст от около 25%, което представлява и най-бързия темп на растеж, поставяйки Китай на 6-то място сред всички страни. Президентът на ЕПВ Беноа Батистели обяснява този драстичен ръст с икономическото развитие на страната. През последните няколко години Китай работи върху интернационализирането на икономиката си и насърчаването на своите предприятия да се конкурират на световния пазар.

Топ 10 на китайските компании, подали патентни заявления за регистрация в ЕПВ

Данните на Европейската патентна организация показват, че в сферата на дигиталните комуникации, телеком и компютърната индустрията, 20% от подадените патентни заявления към ЕПВ през 2016, са били от Китай. Huawei оглавява присъствието си в тези области за трети път, изпреварвайки Microsoft, Samsung и др. компании.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg