Huawei продава 5G технологията си?

1206
Huawei продава 5G технологията си?

© Pixabay

Китайският технологичен гигант Huawei е готов да предложи за продажба патентите и технологията на своята мрежа от пето поколение, известна като 5G.

Това заявява пред The Economist изпълнителният директор на компанията Рен Женфей.

Срещу еднократно заплащане от Huawei са готови да предоставят достъп до всички съществуващи 5G патенти, лицензи, програмния код, технологичните спецификации и производствените технологии.

Освен това потенциалният купувач ще може да модифицира кода на мрежата, което означава, че нито Huawei, нито китайското правителство ще могат дори хипотетично да контролират някаква част от неговата телекомуникационна инфраструктура. 

От своя страна, Huawei също ще бъде свободен да развива собствената си мрежа както пожелае.

Офертата на китайската компания идва на фона на засиления натиск върху нея от страна на Съединените щати. Продажбата на 5G патентите е най-смелото предложение от страна на Huawei до този момент.

Идеята на Рен Женфей е да осигури конкуренция за собствените си продукти. При други обстоятелства подобно решение би изглеждало меко казано странно, но в случая то е продиктувано от сложната ситуация, в която се намира китайската технологична компания.

Правителството във Вашингтон подозира, че 5G технологията ще даде в ръцете на Пекин инструмент за глобален "шпионаж" и забрани на американските компании да продават хардуерни и софтуерни компоненти на Huawei.

САЩ притиска и своите съюзници, като ги убеждава да прекратят бизнес отношенията си с китайския гигант. Някои държави, като Австралия, се вслушаха в този съвет. А това води до директни загуби за компанията от Шънджън.

"Балансът на интересите е ключов за оцеляването на Huawei", казва основателят на компанията Рен Женфей.

На пръв поглед офертата на китайският телекомуникационен гигант изглежда доста примамлива. От една страна, държавите, като Австралия, няма да са принудени да избират между това дали да се оборудват с мрежи от последно поколение или да не поемат риска да бъдат "шпионирани" от Китай.

Вместо това те ще могат да се възползват от услугите на "съюзническа" компания. По този начин решенията за покупка на ново оборудване ще излязат от полето на политиката и ще се върнат там, където им е мястото - управляващите бордове на корпорациите.

Жестът на Huawei може да има и още един положителен ефект - да убеди останалия свят, че плановете на компанията имат единствено бизнес характер и не са обвързани с никакви политически "задни мисли". Според Рен Женфей Huawei ще използва постъпленията от евентуалната сделка за осъществяването на "още по-бързи крачки напред".

Стойността на 5G портфейла на компанията може да достигне десетки милиарди долари. През последното десетилетие Huawei инвестира над 2 милиарда долара в разработките на мрежи от ново поколение. 

Има обаче и доста неизвестни, които поставят успеха на евентуалната сделка под въпрос. Най-важният въпрос е дали Китай би "преглътнал" да сподели със Запада ключова част от бизнеса на един от водещите си технологични гиганти.

За добро или за зло 5G се превърна в синоним на технологичното надмощие. Както самият Рен Жинфей изтъква пред The Economist, "5G олицетворява скоростта. Държавите, които притежават тази скорост, щесе развиват по-бързо, а тези, които нямат достъп до нея, ще изостанат".

Но дори властите в Пекин да дадат своята "благословия" за сделката, кой може да бъде потенциалният купувач?

Рен Жинфей твърди, че не знае отговора на този въпрос. Според анализаторите, цитирани от The Economist, технологичните гиганти от ранга на Ericsson и Nokia не биха приели веднага подадената от Huawei ръка, тъй като това би накърнило гордостта им.

Освен това те със сигурност ще поставят под съмнение реалната пазарна оценка на 5G технологията. Още повече, че за един по-малък телеком би било изключително трудно да се конкурира на пазара на мрежово оборудване с корпорация от ранга на Huawei.

Южнокорейският гигант Samsung, който притежава "дълбоки джобове" и също се опитва да развива мрежовия си бизнес, може би е сред потенциалните кандидати за придобиването на 5G лицензите. Ако няма други желаещи, компанията може да договори и доста по-добра цена.   

Възможно е да се сформира и консорциум от купувачи, но към момента не е ясно кой би се нагърбил с подобна задача.

IFA 2019: Сгъваеми смартфони и Технологичните гиганти по традиция използваха форума в Берлин, за да покажат на публиката най-новите си разработки

За Рен Жинфей е ясно, че дори да се намери компания, която е готова да се раздели с една солидна сума за придобиването на 5G технологията, тя едва ли ще бъде в състояние да се конкурира в пълен мащаб с Huawei.

Особено на местата, от които западните компании така или иначе предпочитат да се пазят. Едва ли ще се намери американска или европейска компания, която да се занимава с поставянето на мобилни клетки из африканската пустош или по сръмните планински склонове в Колумбия.

И не на последно място, опасенията на американските служби за сигурност от китайско вмешателство едва ли ще бъдат "туширани" с предложението на Huawei. Потенциалният нов конкурент пак ще бъде принуден да доставя оборудване от Поднебесната империя.

Може ли тогава офертата на Huawei да се търкува като знак на отчаяние?

Рен Женфей е категоричен, че за подобно нещо не може да става и дума. Той твърди, че компанията е осигурила достатъчно алтернативни пазари и доставчици за своя телекомуникационен бизнес, които не се влияят от американското "ембарго". Той отрича твърденията, че компанията ще излезе на загуба през текущата година.

Но въпреки това компанията вече отчита първите негативни ефекти. Половината от продажбите на Huawei през 2018 г., които възлизат на общо 105 милиарда долара, идват от смартфоните. Компанията пласира над 200 милиона устройства по света, но този бизнес в момента е под сериозна заплаха.

Следващите модели на компанията няма да се предлагат с популярните приложения на Google, сред които са Maps и YouTube. Докато не се "помири" с американската администрацията, Huawei няма да има достъп до софтуера, лицензиран в САЩ, а само до версията на Android, която е с отворен код.

На китайският пазар тази подробност не е толкова важна, тъй като там компанията никога не е разчитала толкова на приложенията на Googlе. Но продажбите на смартфони зад граница генерират приходи от над 20 милиарда долара за Huawei.

Китайската компания е принудена да се трансформира от обикновен производител и търговец на устройства в истински технологичен конгломерат, който доставя компоненти за собственото си оборудване - такива, които доскоро бе принуден да купува от други места.

Тази промяна обаче поставя финансите на компанията под сериозен натиск, тъй като изисква мащабни инвестиции. Особено като се има предвид, че трябва да "замества" своите американски доставчици.

Рен Жинфей се надява, че продажбата на 5G технологията ще осигури необходимите средства за следващия технологичен "скок" на неговата компания. Но в същото време предложението му разкрива огромните рискове пред нейното развитие. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg